За почивните дни от петък следобед до неделя вечерта в "Пирогов" са ваксинирани 1 950 пациенти с препарата на AstraZeneca, отчете на брифинг директорът на лечебното заведение проф. Асен Батов. За сравнение той посочи, че от 27 декември до този уикенд са ваксинирани 4200, като 1250 са в втора доза.

Директорът на болницата посочи, че ефектът от "зелените коридори" за ваксиниране е бил поразителен, като буквално за два дни са били имунизирани срещу коронавируса около 16 000 души.

В петък следобед стартира ваксинирането на всички желаещи лица, без значение от фазата на Националния ваксинационен план, в която попадат, пред болниците в София и страната веднага се извиха опашки. Още в събота в болница "Пирогов" беше осигурен зелен коридор за всички граждани, пожелали да се имунизират срещу COVID-19. На територията на лечебното заведение са организирани пет пункта.

Ваксинирането и днес през деня ще продължи докато има хора, обеща проф. Балтов.

"Днес след 13 ч. имаме възможност да отворим "зелените коридори" в пет ваксинационни пункта в "Пирогов". Всеки, който иска, ще може да се имунизира с ваксината на Оксфорд. Докато има хора, ще ваксинираме. Обикновено имунизираме до 17:30, но при необходимост времето може да бъде удължено. Хора няма да бъдат върнати", коментира проф. Балтов.

"По време на самата ваксинация в "Пирогов" не е имало случай на тежка алергична реакция, която да изисква нужда от постъпване в токсикологична клиника или преминаване през спешен токсикологичен кабинет", обясни още директорът на "Пирогов".

Имало е обаждания с оплаквания за повишена температура, но това е било временно, като неразположенията са отшумели за 24 часа, успокои той.

След първата доза той каза, че не трябва да се пие алкохол 24 ч., може само чаша бира или вино, маската също трябва задължително да се носи, както и спазването на дистанция и дезинфекция трябва да продължат.

Ваксинация и през нощта

Вичи има и денонощен пункт за поставяне на ваксина. Той се намира в болница "Св. Иван Рилски" в София. Желаещи за имунизация е имало и тази нощ. През пункта са преминали около 20 души.

"Най-куриозен е случаят на международен шофьор, който е дошъл в 3 часа след полунощ. Той е обяснил, че трябва да пътува много рано сутринта и това за него е най-удобният час. Имало е много хора преди 6 часа сутринта, основно учители", обясни говорителят на болницата Моника Николова.

Организацията е направена за по-малко от ден. Към момента персоналът не изпитва затруднения. За неделния ден през пункта са минали около 300 души. Няма предварително записване. Хората, дошли да се имунизират, изчакват средно по 30-тина минути. Работи се по въпроса за организиране и на "зелен коридор".

"Зелен коридор" и през делничните дни

Във връзка с възможността за ваксинирането срещу COVID-19 на всички желаещи лица, без значение от фазата на Националния ваксинационен план, в която попадат, вчера министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов изпрати писмо до 28-те регионални инспекции в страната. В него той разпорежда да се създаде необходимата организация, която да даде възможност ваксини да се поставят в имунизационни пунктове, както следва:

- целодневно в събота и неделя;

- в следобедните часове от понеделник до петък;

- при необходимост - денонощно в лечебните заведения в областните градове.

От днес започва и масова ваксинация при личните лекари. 4 300 общопрактикуващи медици се включват в процеса, след като през последния месец те трябваше да съберат данни от своите пациенти за желаещите, които искат да бъдат имунизирани.

Има достатъчно налични ваксини, уверяват здравните власти.

В страната през днешния ден се очаква да бъдат получени още над 25 700 дози от препарата на "Пфайзер/Байонтех".