"Предлагаме постепенно разхлабване на мерките по сектори. Сега ще разхлабим мерките в секторите "Култура" и "Спорт". Ще си дадем 14 дни да наблюдаваме, преди още разхлабваме. Връщаме си живота такъв, какъвто беше". Това коментира във Варна здравният министър Костадин Ангелов, който провежда среща с директорите на регионалните здравни инспекции на североизток - в Разград, Търговище, Шумен, Варна, Добрич и Силистра. В нея участват и регионалните директори на образованието и социалното подпомагане.

Попитан за желанието на ресторантьорите да отворят заведенията си от 1 февруари въпреки разпоредбите на властите, здравният министър отговори: "Никога не очаквайте от мен да взема решение под натиск". 

"Доказал съм 2 неща. Първото е, че съм последователен в думите и действията си. Второто е, че всичко онова, което сме казали, се е случило. Нямам притеснения. Разговорите продължават. Това е изключително важен бранш, изброих приоритетите. Разговорите, които проведохме с него, продължиха 3 часа и бяха изключително ползотворни, ще продължат, но следваме ясен план. Основната ни цел е да преведем народа през тази криза. Мисля, че резултатът, който постигнахме, доказва, че сме постъпили правилно", каза още проф. Костадин Ангелов.

Във Варна проф. Ангелов се срещна с директорите на регионалните здравни инспекции на областите от Район 3 според Националния план за ваксиниране срещу COVID-19.

След срещата стана ясно, че броят на желаещите учители да се ваксинират расте.

"Желаещите учители и непедагогически персонал се увеличават и достигат 30%. Същата тенденция наблюдаваме и в "Социалното подпомагане". Очакваме в този регион първа фаза на ваксинирането да приключи и да започнем втора фаза в началото на февруари", заяви министър Ангелов. И увери, че има достатъчно ваксини.

Добрата новина е, че новият щам на коронавируса се повлиява от ваксините, налични на пазара. Лечението било същото.

По думите на здравния министър намаляването на броя на ваксините на "Астра Зенека" няма да повлияе на процеса по ваксинирането в България. България е поръчала 4,5 милиона дози от препарата, а първата доставка трябваше да е половин милион дози. Очаква се ЕС да одобри ваксината за използване на 29 януари.

По отношение на единния сертификат за ЕС за ваксинираните Ангелов посочи, че засега не се предвижда такъв да бъде издаван и за хората с антитела, тъй като няма единно мнение по въпроса.