Ще махнем маските, когато имунизираните са 65%. Тази прогноза направи здравният министър в оставка Костадин Ангелов, който е на посещение в Пловдив.

По думите му към момента ваксинираните са около 800 000, а поставената цел е за 3 млн. ваксинирани.

"Смятам, че до август ще се справим", посочи той.

Ангелов разкри, че вероятно ще отпадне ограничението за гостите на сватбите. "Единственото изискване, което ще остане, е броят на посетителите в ресторантите да не надвишава 50%", каза той.

"Не може всеки собственик да си избира капацитета на заведението, както му е изгодно. Има нетна търговска площ, казано е на квадратен метър колко човека трябва да има. Това се дели на две и така се смята колко е 50% от капацитета, добави проф. Костадин Ангелов. - И аз ги гледам тези клипове от социалните мрежи. Пращат ми различни сигнали за неспазване на мерките. Навсякъде, от където получим такива сигнал, ще направим проверка. Истината, е че хората не могат дълго да стоят затворени. Хубавото е, че постигаме добри резултати. Проверки в заведенията се правят постоянно, пишат се актове. Сигнали може да се подават на РЗИ-то, има си електронна поща, телефон."

Той добави, че е имало техническа грешка в наредбата.

"Тези които са планували сватби, да не ги отменят. Най-вероятно ще отпадне изискването за капацитет, така го мислим. Няма логика ресторантите да са отворени, а сватбите да са до 15 души", обеща министърът.

Ангелов посочи още, че от 10 май ще бъде отворена отново електронната система и хората ще могат да избират с кой препарат да бъдат ваксинирани.

"Доволен съм, вървим с добро темпо", каза още проф. Ангелов.