Наблюдава се трайна тенденция за намаляване на заболелите. Това обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на последния за годината брифинг на Националният оперативен щаб за борба с коронавируса.

"Не се радваме на това, че имаме много излекувани. Искаме българските граждани да бъдат здрави, за да посрещнат ваксината. След това да успеем да постигнем колективен имунитет и да преборим това заболяване", допълни Ангелов.

В момента в България няма област със заболеваемост над 600 на 100 000 души, като тя е най-ниска в областите Кърджали и Монтана, а  най-голяма - Сливен и Варна.

"Ще водим битката за живота на всеки един български гражданин, каквото и да ни коства това. Жертвите на Covid-19 приближават 8000 души от началото на епидемията. Това са важните неща, няма да се колебаем да отстояваме тези важни принципи", каза още здравният министър.

1729 нови случая на заразени с COVID-19 през последното денонощие при направени 8475 теста, обобщи данните на Единния информационен портал министърътТака общият брой на положителните случаи в страната от началото на епидемията достигна 201 220 души. От тях активните случаи са 75 370. В болница остават 4831 пациенти, 467 от тях - в тежко състояние. Расте и броят на излекуваните - 118 335. От тях 2933-ма са регистрирани през изминалото денонощие. Починалите се увеличават със 110 - общо 7515 са жертвите на болестта у нас.

Снимка: БТА

"Оптимистичната тенденция е налице, както на заболелите, така и на починалите. Промяна на мерките ще има когато тази тенденция е устойчива", потвърди и държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

По заболеваемост България се нарежда на 24-о място в Европа, и на 5-о на Балканите. По смъртност страната ни е на 3-то място в ЕС, но запазва и първото място на Балканите, съобщи той.

Снимка: БТА

По думите му ако положителната тенденция за намаляване на новите случаи на заболяване се запази поне една седмица, може да се помисли за разхлабване на ограничителните мерки, но трябва да се има предвид, че тези данни в момента са от празнични дни, посочи главният държавен здравен инспектор.

Началникът на Нациоаналния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски също отбеляза, че по празниците е трудно да се направят генерални изводи. Добави обаче, че натискът върху столичните болници е намалял.

"В момента във ВМА, а и не само, има спад с около 40-50%. Каквито и празници да са, ние приемахме хора с тежка дихателна недостатъчност, нуждаещи се от кислородотерапия. Тези пациенти намаляха", добави той.

Ген. Венцислав Мутафчийски отчете и успех в първите дни на ваксинацията, със заявка за успешна реализация и на процеса за напред.

Снимка: БТА

"За ВМА имаше определени 100 дози, които бяха изпълнени за два дни. Наложи се да върнем много колеги особено след първия ден. Вторият ден дойдоха много колеги, незаписани дори в големия списък, които изявиха желание. Това за нас е много радостно, че има заразителен характер още от първия ден", допълни той.

Ваксинацията с първата пратка ваксини се изпълнява бързо и се очаква в рамките на днешния ден да приключи. Следващата доставка ще бъде в седмицата 4-8 януари и ще бъде в количество от 25 000 дози.

"Ще се опитаме да дадем всички възможни аргументи, за да убедим българските граждани в ползата от ваксинацията. Министерството на здравеопазването няма да се превръща в дистрибутор и да рекламира която и да било ваксина - производителите трябва да правят това", посочи проф. Ангелов.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на щаба проф. Тодор Кантарджиев каза, че е създадена организация лабораториите да продължат да работят със същите темпове както и досега, което да осигури ритмичност да подаването на данни.

Министърът на образованието Красимир Вълчев и директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов изразиха подкрепа за планираното от 4 януари отваряне на яслите, детските градини и училищата за учениците до 4 клас. Министър Вълчев заяви, че властите ще следят развитието на ситуацията и на база на постъпващите данни ще решат кога да върнат в клас и по-големите ученици.

Брифингът на здравните власти в последния ден на 2020 г. започна по нетрадиционен начин.

"2020 беше обявена от СЗО за година на медицинската сестра и акушерката. Уважаеми медицински сестри, скъпи акушерки и професионалисти по здравни грижи, във ваше лице ние чувстваме подкрепа и сила. За да благодарим на всички медицински сестри, съм поканил най-възрастната работеща медицинска сестра в България - г-жа Ценка Досева", каза здравният министър.

След това той връчи на 82-годишната Досева от бургаското село Подвес най-високия почетен знак на здравното министерство от името на премиера и правителството.

"Моят живот е свързан с това да помагам на хората. Никога не жаля сили да окажа помощ. Още малко ще се постарая да работя", каза най-възрастната медицинска сестра у нас.

Снимка: БТА

Досева е била имунизирана срещу коронавирус вчера. Тя се похвали, че се чувства много добре и няма странични ефекти. На 18 януари предстои да ѝ сложат и втората доза, която е необходима, за да има клиничен ефект.

Вижте целия брифинг: