Много е опасно в състояние на криза, когато сме изложени на натиск, да правим промени в системата. Това каза пред журналисти в Шумен министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов, който пристигна в града, за да провери каква е организацията в областната болница във връзка с епидемичната обстановка.

"Много внимателно трябва да се правят промени в системата и много внимателно трябва да се опитваме да решим всички нерешени до момента проблеми в системата на здравеопазването. Много съм сдържан по отношение на извършване на реформи в състояние на криза, в която се намираме, защото нямаме времето и ресурса да направим оценка на цялостното въздействие върху цялостната система", обясни той.

Здравният министър бе категоричен, че ситуацията в Шумен е много сериозна. По думите му капацитетът на болницата в града е запълнен, а през идната седмица ще бъдат разкрити допълнителни легла в Държавната психиатрична болница, както и в бившата белодробна болница.

"Това, което ни притеснява много, е това, че една голяма част от хората продължават да не вярват за наличието на такъв проблем, да не вярват, че има такава инфекция и да продължават да ходят на масови събирания, въпреки че на територията на Област Шумен те са забранени със заповед. Има все още места, на които не могат да бъдат контролирани, тъй като са частни събирания и в резултат на тях пациентите стават все повече и повече", допълни проф. Ангелов.

Според него, другото притеснително е, че хората се лекуват с антибиотици, без да имат нужда. Когато стигнат до болница, няма с какво да бъдат лекувани.

"Много е опасно това. Хора, спрете да използвате антибиотици или други препарати като лечение. Те няма да ви помогнат. Резултатите за българското общество след години ще бъдат сериозни и ще има тежки последици", посочи той.

Проф. Ангелов отбеляза, че в последно време наблюдава дисциплиниране на голяма част от хората, които вярват в опасността от заразата.

"Има надделяване на разума, но не е достатъчно. Има и мнения, които на мен не ми допадат, за наличието на конспиративни теории, но хората вярват кой в каквото реши. При прекаляването с парацетамол, има голяма опасност за хората, включително и смърт. Един аспирин също може да доведе до смърт", съобщи още той.

Ангелов коментира и недоволството от „зелените коридори“ за възрастни, като обясни, че трудно разбира логиката на хората да не се съобразяват с издадените от министерството заповеди. По думите му не се среща разбиране от младите хора.

"Съгласете се с мен, че в състояние на криза тогава, когато много хора губят живота си и когато много лекари и сестри се разболяват, а някои от тях и умират, трябва да има ограничения. Ние трябва да проявим разбиране към тях. Ако сега се лишим от някои права, много скоро ще ги имаме отново в тяхната цялост", посочи здравният министър.

Той подчерта, че здравните власти действат по строго определен план.

"Имаме разписани мерки и действаме по строго определен план, който представих в Народното събрание в рамките на 32 минути. Две трети от този план не може да бъде представен, тъй като в него имаме стратегически обекти от национална сигурност. Другата част е представена на обществото“, обясни още проф. Ангелов