Виждате зад мен количествата от нискомолекулярен хепарин, които се предоставиха за българския пазар. Този продукт ще бъде използван само за аптечната мрежа в лечебните заведения, тоест за болничните аптеки. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на извънреден брифинг.

"Зад мен са 150 000 шприци от 0,4 нискомолекулярен хепарин и около 150 000 от 0,6", каза той.

"Благодарение на тези количества целият болничен пазар ще бъде задоволен. Всеки понеделник в аптечната мрежа за граждани се отпускат по извършени предварителни споразумения с притежателите на разрешенията за употреба 2000 опаковки, необходими за всички граждани, включително за пациентите и бременните жени", заяви Ангелов.

"С това изпълнихме поет ангажимент, колкото и да беше трудно", добави той.

Проф. Ангелов беше категоричен, че към момента няма недостиг на медикаменти в лечебните заведения и по аптеките в страната.

Ангелов увери, че за цялата страна е създадена логистика, като е подсигурен дори денонощен режим на доставка с държавни автомобили.

"В периода, в който имаше затруднено снабдяване с нискомолекулярни хепарини и антикоагуланти, колегите изполpваха перорални антикоагуланти, така че не е имало пациент, който да не е имал досег до антикоагулант или нискомолекулярен хепарин", обясни още Ангелов.

Над 800 са пробите за кръвна плазма за лечение на коронавируса, стана ясно още от думите на здравния министър.

Той увери, че няма затруднения в доставянето на кръвната плазма в София, както и в страната.

По-рано през деня премиерът Бойко Борисов обяви, че днес у нас пристигат 300 000 дози нискомолекулярен хепарин, който се прилага с други медикаменти при лечението на COVID-19.

"Така ще има за всеки един човек. "Ремдесивир" също има достатъчно", подчерта министър-председателят.

Той разпореди ежедневно да се следи наличността на лекарствените продукти за терапията на пациентите с новия вирус.