Осигуряват се допълнително коли за Спешна помощ в София, тъй като тук е най-големият проблем. В сряда на Центъра за спешна медицинска помощ ще бъдат предоставени 17 нови оборудвани специализирани автомобили, които ще бъдат включени в екипите. Това съобщи на брифинг в Центъра за спешна медицинска помощ в София министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. 

Той допълни, че вече са осигурени 10 допълнителни коли от ресурсите на МВР, като по този начин дневните екипи в ЦСМП-София стават 35. 

"Надяваме се от днес да няма проблем с осигуряването на пациентите по отношение на извозването им до лечебни заведения. Чакането с часове, а това беше основният проблем през последните дни, бе заради затрудненото приемане на пациентите в болници", обясни проф. Ангелов.

По думите му, на територията на България има 40 000 интензивни легла за лечение на пациенти, като от тях 12 000 са на територията на София. 10 процента от тях са определени за лечение на хора с коронавирусна инфекция.

"До момента обаче са разкрити 700 легла. Така че има още капацитет. Върху този проблем сме се съсредоточили. Има заповед на здравния министър т.е моя, но директорите все още не са направили необходимото, за да разкрият достатъчно легла. Не съм размахал пръст на лекарите, аз съм един от тях, но не мога да не бъда гневен на директорите на болници, които не изпълняват заповедта такава, каквато е издадена. Упреците ми са към тях, така че ще направя лично проверки, за да видя, че заповедта ми се спазва", категоричен бе здравният министър. 

Проф. Ангелов допълни, че започват и проверки в държавните и частни лаборатории, защото има забавяне при качването на резултати в информационната система. По думите му, в някои лаборатории забавянето е дори в рамките на 2-3 дни.

"Получават се парадокси с направа на един тест днес, качването му обаче да стане в сряда, а РЗИ се обажда в понеделник и когато личният лекар трябва да издаде болничен, времето е приключило, човекът е здрав, а ние тепърва ще го слагаме под карантина. Това нещо няма да го допусна, не може да го търпим повече. Държавата плаща достатъчно и не мисля, че е проблем да се назначат още хора в лабораториите. Голяма част от увеличения брой случаи във вторник - утре, ще се дължи именно на некачени резултати от лабораториите.

Разпоредил съм на ИА "Медицински надзор" да влезе в лабораториите и да търси причините за забавянето в информационната система", каза още министърът. 

Според него, към настоящия момент няма нужда от разкриването на полеви болници. Когато в системата има над 40 на сто заетост на леглата, тогава ще се обмислят алтернативни начини.

Директорът на Центъра за спешна медицинска помощ д-р Георги Гелев каза от своя страна, че за последното денонощие в Спешна помощ са подадени общо 720 сигнала. Той обясни, че в една част от бусовете, предоставени от МВР, има седалки за пациенти в леко състояние. Останалите 6 са оборудвани линейки.

"17-те линейки, които ще получим в сряда, ще бъдат използвани основно за пациенти с Covid-19. Те ще бъдат с шофьор и парамедик. Няма откъде да дойдат толкова лекари. Парамедици обаче има. От сряда екипите в центъра ще са близо 60 и ще бъдат напълно достатъчни", категоричен бе д-р Гелев. 

Той настоя обновяването на информацията в координационния център за наличните свободни легла в болниците да се прави на всеки 2-3 часа.

Когато една болница дава информация за свободни легла, това се записва в системата. Час по-късно може да има и допълнителни легла. Така се насочва линейката към определено лечебно заведение, но фактическото положение в болницата може да се окаже друго и леглата вече да са запълнени, обясни д-р Гелев.

От няколко дни в столицата са разкрити още 100 нови легла за болни от COVID-19, тъй като беше наредено леглата в лечебните заведения да бъдат увеличени с по 10 процента, допълни той.