Докато всички хора не минат през този вирус, няма да свърши пандемията. Огромен брой хора, които са позитивни, но нямат симптоми, са доста уплашени. Ако зависи от мен, ще спра масово тестване и ще тествам само тези със симптоми. Пълният локдаун не спира разпространението на вируса. Това коментира проф. Андрей Чорбанов по Нова тв.

"РЗИ в момента няма как да контролира всички карантинирани, каза той. - А и не знаем какъв е процентът от хора, които са преминали през вируса. Опитът показва, че пълният локдаун не спира разпространението на вируса, а само малко го отлага."

Попитан дали може у нас два се стигна до ситуация като в Италия, където много повече губят битката с коронавируса, Чорбанов каза, че италианците са по-възрастни като нация, но ние сме с много повече хронични заболявания от тях. "Живеем по-малко и сме по-болни. Хората с хронични заболявания трябва да се пазят повече и два се грижат за себе си", обясни той.

Относно ваксината на Пфайзер (Pfizer Inc), за която се смята, че е доста надеждна, професор Чолбанов каза, че тя има сериозен недостатък. "Трябва да се съхранява на минус 70 градуса. Няма как да се разпространи тази ваксина, защото няма как да се съхранява. В България имаме само три такива фризера", коментира д-р Чорбанов.

Пфайзер (Pfizer Inc) публикува преди дни положителни данни от клиничното проучване на ваксината сия, а Европейската комисия съобщи, че ще обсъди възможността за сключване на договор за доставка на 300 милиона дози от нея.