Може да симулираш интелект, но не можеш да симулираш духовност. Затова днешният празник е толкова ценен, всички усещаме дълбоко в себе си, че културата и духовността са най-човешкото - това, което не може да ни се даде наготово или да ни се отнеме насила. Това каза ректорът на най-старото висше училище в страната Софийския университет "Св.Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков в словото си по време на академично тържество в Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Според него днес е много по трудно да отговорим на въпроса каква просвета ни е необходима, отколкото преди няколко десетилетия. "Сега има много повече възможности, но те поставят пред нас и много повече въпроси", каза Герджиков и допълни, че промените, които предстоят, са още по-големи.

"Бъдещето на съществуващите професии е неясно, посочи той и допълни, че в тази ситуация му се струва недалновидно желанието на някои работодатели да получат от образователната система готови работници, обучени да извършват конкретна работа. Машината, която умеят да управляват след няколко години ще изчезне, а много е вероятно след нея да изчезне и цялата индустрия, от която е част тя", каза проф. Герджиков и допълни, че по същата причина трябва добре да се обмисли и професионалното и дуалното образование, за да не остави възпитаниците му без работа, а производството без квалифицирани кадри.

"Истинският въпрос на съвременното образование е какви знания и умения има смисъл да дадем на младите хора", посочи той.

Ректорът Герджиков говори и за неспазването на традицията по време на празничното шествие до паметника на светите братята Кирил и Методий. Коментирам за втори път поведението на политиците, които пак се наредиха преди нас на шествието, ще кажа само, че безобразието се превръща в традиция, каза той и допълни, че през тази година е имал много време да мисли защо се получава така и е стигнал до извода, че те не са злонамерени.

"Повечето от политиците преди това никога не са участвали в шествието и за това не знаят какъв е неговия ред", отбеляза той и допълни, че винаги най-отпред върви българското духовенство, след него са представителите на научните, образователните и културните институции, а после цялото българско гражданство, което обича светлия празник.

Академично слово на тема "За смисъла на неочакваните резултати в науката" произнесе заместник-деканът на Факултета по химия и фармация на Софийския университет проф. Милен Богданов.