По-малко от половината бременни българки преминават през изследването биохимичен скрининг, което може да открие в ранен стадий редица рискове за майката и бебето, сочат данни на Националната генетична лаборатория. Навременната пренатална диагностика е пряко свързана с откриването на генетични нарушения и аномалии при плода и с вземането на мерки за предотвратяване на преждевременно раждане.

Снимка: Райфайзенбанк

За да се бори с проблема, едно от най-големите родилни заведения в страната - болница "Шейново", инициира проект за изграждане на Център за пренатална диагностика и профилактика. Идеята е в него да се извършва безплатен и навременен профилактичен скрининг на жени от рискови групи и в неравностойно социално положение. През миналата година в "Шейново" са родени 2320 бебета, като само 35% от родилките са преминали биохимичен скрининг.

Каузата "Предотврати преждевременното раждане" набира средства чрез дарителската инициатива "Избери, за да помогнеш" на Райфайзенбанк, която вече 10 години застава зад здравни, социални, културни и еко проекти от обществено значение. От 2009 г. досега кампанията е подкрепила с над 1.6 млн. лв. общо 60 проекта в областта на здравеопазването - за профилактика, продължаващо лечение и рехабилитация, закупуване на животоспасяваща апаратура и др.

Всеки, който желае, може да подкрепи проекта на болница Шейново чрез дарение през платформата izberi.rbb.bg само с банкова карта или чрез SMS на единен дарителски номер 17 777, с ключова дума DMS RAJDANE.

Повече информация за всички здравни, социални, културни и еко каузи в "Избери, за да помогнеш" - на izberi.rbb.bg.