Зехтин менте и наличие на химикали установи изследване на Асоциация "Активни потребители". Закупени са 28 търговски марки от различни видове зехтин на пазара. След анализ на етикетите 13 от тях са дадени в лаборатория, тъй като са показвали признаци на съмнения, обясни пред bTV Богомил Николов от асоциацията.

Поставихме акцент върху екстра върджин зехтините, защото са най-скъпи и най-податливи на манипулации и фалшификации, допълни той.

Оказва се, че в две от марките зехтин помаче е добавяна и друг вид мазнина - най-вероятно слънчогледово олио.

"Това означава, че те трябваше да бъдат етикетирани като салатен микс. На етикета обаче е записано, че е зехтин, и цената е много над 10 лева", отбеляза Николов. Той отбеляза, че това е абсолютна заблуда за потребителите - влага се заместител, който е много по-евтин, и се продава като скъп продукт.

При две от изследваните марки са установени органични разтворители 11 пъти над нормата. Става дума за тетрахлорметан и хлороформ.

"След като се направи първоначалната екстракция на зехтина чрез преса, остава т. нар. кюспе. В него също има още много мазнина и тя се извлича чрез разтворители по химичен път. Проблемът е в това, че установихме наличие на разтворители, които не са разрешени за тази дейност, трябвало да е да ползват друг вид", обясни Богомил Николов. "Освен това има норми и се оказва, че количеството, което установяваме, е 11 пъти над нормата. Тоест след като е извършена тази манипулация с разтворителя, не са пречистили остатъка, така че този химикал да бъде в минимални количества", отбеляза той. Според Николов става въпрос за небрежност в процеса на производството.

В домашни условия лесно можем да проверим дали зехтинът, който сме купили, е истински. Това става, като го поставим на ниска температура в хладилника.

Най-нискокачествените смеси не се втвърдяват изобщо. Зехтинът екстра върджин замръзва доста странно - на топчета.

На етикета на един от видовете зехтин например пише "помаче", но той е абсолютно течен, обясни д-р Сергей Иванов от Центъра по биология на храните. Само по цвят няма как да се ориентираме дали зехтинът е истински.

Как да проверим истински ли е зехтинът

Асоциация "Активни потребители" предложи "домашен метод" за ориентиране във видовете маслиново масло

Поставете бутилката в обикновен хладилник (температура 4 - 10 градуса) в изправено положение. След 12 до 24 часа внимателно и без разклащане извадете бутилката и я сложете права на добре осветено място, желателно на дневна светлина. Наблюдавайте внимателно състоянието на маслиновото масло съобразно написаните по-долу критерии. Имайте предвид, че трябва да направите вашите изводи бързо, преди по-високата външна температура да промени агрегатното състояние на зехтина.

1. Критерии автентичност на Extra virgin: при продължителен престой при 4 - 11 градуса оригиналният зехтин се втвърдява по специфичен начин. Наблюдават се твърда и течна фаза. Твърдата се състои от едри топчета с диаметър около 1 сантиметър (или повече) и/или люспи и/или парчета с неправилна форма които плават в останалата течна част (фаза) на маслиновото масло и не се утаяват на дъното на бутилката.

2. Какво не трябва да видите:

- ако съдържанието остане напълно течно, най-вероятно в бутилката имате слънчогледово масло.

- ако съдържанието на бутилката се втвърди напълно (без течна фаза), това не е Extra virgin зехтин, а най-вероятно е рафинирано масло.

- възможно е да наблюдавате междинни състояния. Например образуват се дребни (под 1 см) хомогенни частици, които често се лепят по стените или падат на дъното на бутилката като утайка. Това е свидетелство за добавяне на обработени масла, но в такава ситуация без лабораторни анализи изводите са прибързани!

Снимка: Асоциация "Активни потребители"

Пояснения към снимката:

От ляво на дясно наблюдавате

1. Втвърден класически Extra virgin зехтин

2. Напълно втвърден pomace зехтин получен от рафинирано масло.

3. Частично втвърден pomace зехтин, при производството на който е използвано рафинирано плюс масло от кюспе. Обърнете внимание на фината твърда фаза полепнала по стените и утаила се на дъното на бутилката, което го отличава от оригиналния Extra virgin.

4. Напълно течно масло (салатен микс), смес от 80% слънчогледово и 20% нискокачествено маслиново масло. Това не е зехтин.

Имайте предвид, че агрегатното състояния на зехтина при ниска температура зависи от много фактори, например сорта маслини, климатичните условия на отглеждане на дърветата, филтрувано ли е маслото и др. Визуалната оценка описана по-горе е ориентировъчен метод за изпитване на зехтина и в никакъв случай не може да замени лабораторните анализи!