Направените изследвания за коронавирус за последното денонощие са отрицателни, през нощта няма работени нови проби, каза пред журналисти началникът на ВМА генерал-майор Венцислав Мутафчийски.

Той съобщи, че за днес в Националната лаборатория са заложени за изследване 12 проби - осем от Варна и четири от Бургас. До 10.00 часа всички проби, които пристигнат, ще бъдат заложени за изследване за днешния ден. Мутафчийски информира, че сред новоприетите болни има много чужденци - трима от Франция, хора от Исландия, по един от Германия, Румъния и Молдова.

Оперативният щаб е обсъдил днес и усложняващата се ситуация с разпространението на грип "В".

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев посочи, че в момента има силно разпространение на грип "B", като от него боледуват най-много децата до 14-годишна възраст и младите хора в трудоспособна възраст. Областите с голяма заболеваемост са Бургас, Варна, Пловдив и общини от София област. Затова той призова да се вземат мерки - миене на ръцете, носене на маски и избягване на контакт с болни хора. Той препоръча и подсилване на организма с витамини от цитрусови плодове и мазнини, които съдържат витамин Д и витамин А.

Кантарджиев съобщи, че днес ще има още една готова лаборатория във Варна.