Привърженици на партия "Възраждане" протестираха пред парламента с искане за оставка на правителството, дакота в сградата на Народното събрание продължаваха дебатите по вота на недоверие към кабинета на Кирил Петков. Мерките за сигурност в района бяха засилени, а движението по бул. "Цар Освободител" - затворено.

Симпатизантите се събраха в 17 часа пред сградата на Народното събрание, където издигнаха знамена и трансперанти.

Събралите се скандираха "Оставка". Издигнат бе плакат с надпис: "Историята на България не се продава". Към протестиращите се присъединиха и депутати от партията.

Снимка: Булфото

Малко по-рано от трибуната на протеста имаше призив да се аплодират депутатите, които ще подкрепят вота на недоверие.

"В този случай изборите са най-доброто решение, което демокрацията предлага за изход от политическата криза, в която ни вкарва това правителство. Спекулациите не са полезно нещо в политиката. Виждаме социологическите проучвания, които показват, че "Възраждане" е първа политическа сила. Ако има избори, ние ще ги спечелим. Точно това е причината поради която управляващите не искат да пуснат властта. Те са се вкопчили в нея като удавник за сламка. В момента има ясно определена разграничителна линия между "Възраждане" и всички останали партии. Ние сме българска политическа организация. От другата страна има фракция на американското и турското посолство", каза по време на протеста лидерът на партията Костадин Костадинов.

Снимка: Булфото

На площада можеха да се видят мъже с черни ленти, на които пише "секюрити". От "Възраждане" заявиха, че това са хората, които тази вечер ще следят за провокатори.

Според лидера на партиятата Костадин Костадинов настоящия кабинет е престъпен и незабавно трябва да подаде оставка. От "Възраждане" определят политиката на кабинета като национално предателство. Според Костадинов единственият изход от политическата криза са предсрочни избори.

Към 20,00 часа протеста срещу правителството приключи без провокации. Утре от Възраждане отново ще излязат на протест срещу кабинета в 17,00 часа. 

Протест в подкрепа на правителството се провеждашее паралолно пред "Александър Невски". Хората са се самоорганизирали в социалните мрежи. Твърдят, че са дошли да подкрепят правителството, защото се бори с корупцията. 

Протест в защита на правителството

Снимка: БТА

На протеста присъстваха представители и от сдружението "БОЕЦ". Исканията на демонстрантите са: България без корупция; да няма обединение между ГЕРБ, ДПС, "Възраждане" и "Има такъв народ".

Към протеста се присъедини и бащата на премиера Кирил Петков. "Ние сме тук заради нашите деца", заяви той и изказа пълна подкрепа, като посочи, че застава зад сина си, съобщи БТА. 

Вижте още снимки тук

Гражданите държаха български знамена. В района имаше засилено полицейско присъствие, а движението бе спряно.

Снимка: БТА

След приключване на заседанието в парламента към протеста се присъединиха премиерът Кирил Петков, вицепремиерът Асен Василев и бившия председател на НС Никола Минчев. 

Снимка: БТА

Премиерът Кирил Петков отново говори пред протестиращите като заяви: "Заедно ще променим България. Той благодари на присъстващите, че са заедно и обеща, че няма да предадат каузата като влизат в договорки. Сред приоритетите той открои европейския просперитет на страната ни, по-добро образование и здравеопазване, както и по-добро правосъдие". 

Снимка: БТА

"Говорил съм с всеки, който иска да ме попита какви са ни каузите и целите и това ще продължи, всеки има избор. Лоялността трябва да бъде към България, а не към нечий политически лидер. Разчитаме на независими депутати. По темата за Република Северна Македония ще бъде решено само от Народното събрание, аз съм го обещал и ще си държа на думата", каза още Кирил Петков.

Вицепремиерът Лорер също се появи сред протестиращите

Снимка: Иван Григоров, Dir.bg

Преди премиера говори отстраненият председател на парламента Никола Минчев:

"Истината е, че не мога да повярвам на това, което се случва и просто ме оставяте безмълвен. Благодаря ви - вашата подкрепа и вашата сила са гаранцията, че в тази държава в крайна сметка справедливостта ще възтържествува", обърна се той към гражданите.

Снимка: Иван Григоров, Dir.bg

Събралите се започнаха да скандират "Никола!"

Минчев съобщи още, че ако има номинации, гласуването за нов председател на парламента е насрочено за утре сутринта в 9 часа.

Снимка: Иван Григоров, Dir.bg

Вицепремиерът Асен Василев също благодари на гражданите:

"Има моменти, когато е много трудно. Моменти, когато всеки от нас си е мислил защо го правя, не е ли по-добре да се откажа, има ли смисъл. Истината е, че всички хора тук сте причината защо ние искаме да се борим за България", каза той.