"Долината на магаретата" край гоцеделчевското село е с площ от 250 декара и има три магарилника, пасища и необходимата инфраструктура, която да приюти около 60 магарета, съобщиха от организацията. При нужда капацитетът на съоръжението бързо може да бъде увеличен двойно.

В приюта ще работят деветима гледачи, както и ветеринарен лекар, преминали курс на обучение при швейцарски специалисти. Стремежът на „Ветеринари в действие” е да осигури дом за стари, немощни или ненужни магарета.

В магарешкия санаториум вече са настанени 17 обитатели, предадени от своите собственици. „Ветеринари в действие” има и обучен мобилен екип, който предоставя безвъзмездно грижи за около 200 магарета в региона. Единственото условие за собствениците е да не продават магарето за месо, когато остарее, а да го предадат на приюта.

Организацията за защита на животните е основана през 2005 г. Днес тя има клонове в Италия и България. Целта й е да оказва професионална ветеринарномедицинска помощ на животни в нужда, за които няма кой да се погрижи – бездомни, малтретирани или такива със социално слаби собственици.

У нас „Ветеринари в действие” работи от 2007 г., като първоначалната й дейност е свързана с осъществяване на кампании за кастрация на безстопанствени животни. През същата година организацията поема ветеринарномедицинските грижи за кучетата на фондация „Очи на четири лапи”, а две години по-късно започва дейност в Гоце Делчев. Там специалистите организират и кастрационни кампании за безстопанствени животни, като до момента са обработени над 500 кучета.

Организацията планира да финансира и изграждането на ветеринарна клиника за бездомни животни в близост до приюта за магарета.