Първите 28 800 дози от ваксината срещу COVID-19 на Оксфордския университет и "Астра Зенека" пристигнаха в Националния център по заразни и паразитни блести и бяха поставени в хладилната камера.

Посрещнаха ги изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов и председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов.

"Това е трета по вид ваксина и втора по вид на антитело образуване. Това е ваксината, която мисля, че ще бъде най-масова у нас. При много добри условия е съхранението", каза председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов.

"Ваксината е нова категория, тя е аденовирусна, предните две бяха РНК ваксини. През февруари очакваме още три доставки. В целия ЕС тече дискусия по тази тема, ние сме в постоянна връзка. През следващата седмица ще има по-ясни показания. Анализираме информацията не само от ЕС, а и във Великобритания. Техният комитет препоръчва ваксината за лица над 65 г. В следващите дни ще има указания и от наша страна", коментира Богдан Кирилов.

Снимка: БТА

Препаратът беше одобрен от Европейската агенция по лекарствата на 29 януари.

България е поръчала най-много дози именно от ваксината на "Астра Зенека" - планът за годината е да получим 4,5 млн. дози. До края на февруари трябва да пристигнат 260 хил. дози.

Основният плюс на този препарат е, че може да се съхранява в обикновени хладилници и е подходящ за масова имунизация.

Ефективността й се движи между 62% и 90%, а интервалът между двете дози е много по-голям - до 12 седмици.

В България, за разлика от други европейски държави, тя ще се поставя и на хора над 55-годишна възраст.

Снимка: БТА

Междувременно все повече държави в Европа ограничиха ползването й. В Италия и Нидерландия тя ще се поставя само на хора между 18 и 55-годишна възраст. А в Германия и Франция - до 65 години.

В момента "Астра Зенека" провежда изпитвания в Южна Америка върху десетки хиляди души, включващи и над 65-годишни. И всички са в очакване на резултатите.