48 000 дози от ваксината на "АstraZeneca" очаква България на 7 февруари. Това съобщи директорът на Агенцията по лекарства маг. фар. Богдан Кирилов.

Следващата доставка от 75 000 дози е планирана за 14 февруари. Още 136 000 дози трябва да пристигнат до края на месеца. Това прави общо 260 000 дози от ваксината общо за февруари.

След като миналата седмица Европейската комисия одобри употребата на ваксината на "АstraZeneca", сега се очаква и продуктовата информация, потвърди Богдан Кирилов. Кратката характеристика ще бъде качена на интернет страницата на Министерството на здравеопазването и на Изпълнителната агенция по лекарства. Ще бъде разпратена до всички медицински специалисти в страната.

Тази сутрин у нас бяха доставени още 17 550 дози от ваксината от ваксината срещу COVID-19 на "Pfizer/BioNTech". Ваксините ще бъдат разпределени до всички точки на страната и ще стигне за 8875 души. Това е поредна пратка за страната ни.

Вижте снимки >>

Вече ще има всяка седмица доставки от ваксината на Pfizer/BioNTechq, съобщи Богдан Кирилов:

"Днес получихме поредната доставка от ваксината на "Пфайзер". Вече ще има доставки всяка седмица. През идната седмица се очакват още 17 550 дози от нея, 23 000 - третата седмица на февруари и 26 000 - последната седмица. През март месец се очакват да пристигнат още 104 000 дози от ваксината".

Следващата доставка на ваксината на "Moderna" ще бъде с 2000 дози по-малко, но след това в рамките на месеца количеството ще бъде компенсирано, уточни той.

Вчера в страната пристигна пратка и от 3600 дози от препарата на "Moderna". По този начин компанията изпълни поръчката от 6000 бройки за януари.

Предишната пратка на Pfizer/BioNTech беше миналата седмица и съдържаше 14 хиляди дози. С нея бяха компенсирани пропуснатите количества две седмици по-рано заради промени в производствения процес на компанията. Общо се очаква до края на годината да пристигнат близо 3,9 млн. дози от ваксината.

Според Изпълнителната агенция по лекарствата, ако всичко върви по план, само с ваксините на Pfizer/BioNTech и Moderna до края на годината ще могат да бъдат ваксинирани 2 милиона и 200 хиляди българи. Ако междувременно бъдат одобрени и останалите ваксини голям процент от населението ще бъде имунизирани още в средата на годината.

Именно заради очакваното одобрение на още два препарата срещу COVID-19 се очаква през март и април доставките на ваксини в България да бъдат в пъти по-големи.

105 души са ваксинирани у нас за последното денонощие. Така общият им брой става 41 125. От тях 13 084 са ваксинираните с две дози от препарата.

В момента по брой на ваксинирани, страната ни заема едно от последните места в Европа.