Преди няколко месеца внукът на ромския бос Кирил Рашков - Цар Киро беше арестуван след издирване от полицията. След това той не обжалва наложения му арест заради напрежението в Катуница и остана зад решетките.

Рашков-внук беше признат за виновен от Асеновградския районен съд в това, че на 23.09.2011 г. в с.Катуница се е заканил с убийство на Веселин Христов, като това "би могло да възбуди основателен страх за осъществяването му".
Окръжният съд обаче постанови, че долната инстанция неправилно е приела, че става дума за закана за убийство, тъй като действията му граничат с престъплението опит за убийство.  Думите и действията на подсъдимия Рашков, отправени към пострадалия, са били „Ще те убия гяур, ще те разпоря и ще ти отрежа главата”, мотивираха се пловдивските магистрати.

Те отчетоха, че подсъдимият многократно е изразил намерение „да убие, разпори” Христов, като наред с това е замахвал няколко пъти към тялото му "със средство, годно да предизвика значителни увреждания - сабя с дължина на острието около 60 см". Разстояните между тях било близко - около 2 метра, но не е могъл да нарани Христов, който първоначално имал адекватните реакции, а след това между тях застанали убитото по-късно момче Ангел Петров и баща му с кучето си.

Като отежняващо отговорността на Рашков обстоятелство съдът приема и ситуацията, при която е извършено престъплението - той действал с ясното съзнание, че е съпровождан от множество лица (в 10-ина коли), които следвали неговия автомобил, и също отправяли застрашителни послания не само към пострадалия, но и към другите намиращи се там свидетели, размахвайки брадви и ножове.

"Общественият ред е бил демонстративно нарушен. Този факт е бил добре известен на подсъдимия, който в тази именно обстановка е реализирал собствените си действия. Създадено е било усещане за страх от случващото се у присъстващите на мястото на инцидента свидетели, не само у пострадалия. Налице е по-висока от обичайната обществена укоримост на деянието", се казва още в мотивите на съда. 

Заради това е увеличен и размерът на присъдения в полза на Веселин Христов граждански иск за неимуществени вреди от 2000 лв. на 4000 лева.

Магистратите са приели за справедливо наказание 4 години и 6 месеца лишаване от свобода, но тай като делото се гледа по съкратената процедура са намалили присъдата с 1/3, както изисква законът. Така подсъдимият Кирил Рашков ще лежи в затвора 3 години.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

В края на януари Районният съд в Асеновград осъди на 3 години и 6 месеца затвор Кирил Рашков-старши за отправени закани за убийство към Веселин Христов и неговата приятелка Иванка.

Вчера пък Пловдивският окръжен съд одобри споразумение между дъщерята на Цар Киро - Събка и прокуратурата и й наложи условна присъда от 2 години и 10 000 лева глоба заради това, че е укривала археологически ценности.