Съдът върна на Ковачки паричната му гаранция от 200 000 лв. от октомври 2009 г., когато започна разследването срещу него, и промени мярката му за неотклонение в подписка, предаде БТА.
С решение на съда се конфискува и една десета от имуществото му, съобщиха "Фокус" и БГНЕС.

Два часа съдия Александра Йорданова чете присъдата като посочи всяка фактура от 2005 до 2008 г. Стана ясно, че са извършвани десетки сделки в различни сфери на бизнеса.
Разходите по делото, които Ковачки бе осъден да плати, са близо 43 хиляди лева.

Според прокуратурата Ковачки е сключвал фиктивни сделки за машини, сувенири и биодизел. По тази схема избегнал да плати 16 781 960 лв. данъци.
На 11 април прокуратурата призна като смекчаващо вината обстоятелство чистото му съдебно минало и затова не поиска най-високото наказание от 8 години, а 5,5, но ефективно.
Защитата твърди, че обвинението не отговоря на въпроса откъде всъщност са машините, на които комисията "Кушлев" дори е оценила стойността им.

След като чу присъдата, Ковачки коментира, че тя е едно недоразумение и е очаквал да бъде оправдан.
Нищо не разбирате от данъци,
обърна се той към журналистите.
Адвокатите му определиха присъдата като неправилна и също заявиха, че не разбират защо бизнесменът е осъден.

Прокурорът по делото Маргарита Немска коментира, че по принцип е доволна от присъдата, защото Ковачки е бил признат за виновен. По думите й, това е една от първите присъди по този текст от Наказателния кодекс (чл. 257 във връзка с чл. 255 от НК - укриване на данъчни задължения в особено големи размери - б.р.)
Според Немска, почти няма съдебна практика по такива дела, а повечето от присъдите са условни.

Ковачки може да обжалва, а прокуратурата да протестира пред Апелативния съд.