Протестиращите срещу промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие блокираха Орлов мост между 20-20,30 часа тази вечер. Преди това те за кратко спряха и движението на площада пред Народното събрание, като направиха демонстративно шествие с кемпери из центъра.

Снимка: БНТ

От Столична община заявиха, че протестът е нерегламентиран.

Демонстрантите се извиняваха на недоволните шофьори за неудоството обявиха, че ще бъде създадена и работна група, която ще търси съдействието на президента Румен Радев, за да наложи вето на закона.

По-рано днес депутатите приеха окончателно правила за свободното къмпингуване и глоби за нарушители, които не пазят дюните. Притесненията на природозащитниците остават - ще бъдат ли защитени от закона дюните и отнема ли се свободата на онези, които спират караваните си или разпъват палатките си извън определените за това зони.

Според промените извън територията на морските плажове и местата за официално къмпингуване ще може да се създават зони, в които е разрешено временното разполагане на палатки, кемпери и каравани.

Текстът гласи, че може да се обособяват места за временно разполагане на палатки, кемпери или каравани в зона "А" и "Б", извън територията на морските плажове, пясъчните дюни и категоризираните къмпинги в поземлени имоти или части от тях, собственост на държавата, на общините, на частни физически или юридически лица, попадащи в горски територии или в земеделски земи, както и в незастроени имоти, включени в границите на урбанизирани територии, без промяна на предназначението им.

Вносителят на промените - депутатът от ВМРО Искрен Веселинов, ги определи като "една позитивна новина за българските къмпингари".

"Досега дивото къмпингуване не беше уредено от закона - т.е. на практика беше незаконно, но не се и санкционираше", каза той.

Предстои да бъде изготвена наредба, която ще определи местата за къмпингуване и ще регламентира глобите. По думите на Веселинов обаче това ще отнеме около година и половина и санкциите няма да влязат в сила следващите два летни сезона.

С приетите окончателно изменения се въвеждат глоби за поставяне на палатки и плажни принадлежности (кърпи, чадъри и т.н.) върху дюни, като глобата е от 500 до 1000 лв. Предвиждат се санкции и за паркиране или преминаване на автомобили през пясъчните образувания в размер от 1 000 до 3 000 лв., като може да се конфискува и имущество на стойност между 3 000 и 5 000 лв. Законът важи не само за плажните дюни, но и за тези в близост до крайбрежните зони. С промените в закона се предвиждат глоби от 5 000 до 10 000 лв. и за поставяне на преместваем обект или съоръжение на територията на неохраняем плаж.