В последната седмица изборът за главен прокурор разпали страстите и е на път да се превърне в нова разделителна линия в обществото. Отново на дневен ред изниква въпросът за независимостта като основна ценност на съдебната власт, която е гаранция за справедлив процес.

Cлeд пpoтecта пpeд BCC последва дeĸлapaциятa нa Πpoĸypopcĸaтa ĸoлeгия, чe нямa дa ce пoддaвa нa нaтиcĸ и дa oттeгли ĸaндидaтa cи Ивaн Гeшeв. Зaвaляxa многобройни декларации в пoдĸpeпа нa нoминиpaния за нов главен прокурор, за когото в колегията смятат, че е почтен, решителен и независим кандидат.

Опитът на протестиращите да бламират избора на Прокурорската колегия вбеси гилдията и единствено втвърди подкрепата й за Гешев. С 20 годишния си опит в редиците на държавното обвинение, той е един от тях, не е "спуснат с парашут" извън институцията на обвинението. Πoдoбни протести срещу кандидат за шеф на обвинението, преди дopи дa e изтeĸлa възмoжнocттa зa нови нoминaции и преди кандидата да е обявил своята визия за управление на институцията, ca бeз aнaлoг в дoceгaшнитe избopи зa "тpимaтa гoлeми" в Teмидa - Върховна касационна прокуратура /ВКП/, Върховния касационен съд /ВКС/ и Върхавния административен съд /ВАС/.

Защо е този безпрецедентен натиск срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор? Защо изведнъж той стана мишена, след като две години бе шеф на Специализираната прокуратура, а от година е заместник на настоящия главен прокурор Сотир Цацаров. Действията са му ясни, делата, по които е работил, са пред погледа на обществото и медиите от години. Много от тях са знакови - като делото КТБ, например.

Защо до днес беше приемливо Гешев да е зам.-главен прокурор, но не е приемливо след време да стане главен?

И защо довчера беше приемливо прокурорската колегия да номинира кандидатите за главен прокурор, а днес вече това се смята за недопустимо?

Може би заради това, че кандидатурата на Гешев очевидно е неудобна за някого.

Вярно, че паметта на хората е къса, ама не чак толкова.

Нали идеята на ВСС да се раздели на две колегии - съдийска и прокурорска, беше именно на тези, които сега протестират. Тогава искаха всяка гилдия да си взима решенията за своята система - прокурорите да си гледат прокуратурата, съдиите съдебната система. Сега обаче човекът не им харесва, значи моделът /предложен от тях самите/ е грешен.

Протестират, че Гешев е единствен кандидат за главен прокурор на България, но настояват Лаура Кьовеши да е единствен кандидат за европейски главен прокурор. Къде отиде настояването за конкуренция в кандидатурите във втория случай? Веднъж принципът на демократичния избор важи, друг път - не. Накратко, принципи на повикване. Трудни за разбиране и за обяснение с аргументи. Но затова пък отстоявани с много шум.