Принцесата на Саксония Теофана фон Саксен направи дарения на болниците в Стара Загора и Сливен. 

Университетската болница "Проф. д-р Стоян Киркович" в Стара Загора получи 20 болнични легла с шкафчета на стойност около 10 000 лв. Леглата ще бъдат поставени в клиниките по травматология и ортопедия, обяви директорът на болницата проф. Йовчо Йовчев.

Областната болница МБАЛ "Д-р Иван Селимински" в Сливен пък получи 52 механични болнични легла с матраци и 20 шкафчета към тях. Те са на обща стойност 8800 евро. Леглата са разпределени в пет болнични отделения.

Освен болницата в Сливен, такива легла, общо 3000 броя, ще получат и лечебни заведения в Перник, Стара Загора, Тетевен и Велико Търново.

Според директора на МБАЛ "Д-р Иван Селимински" д-р Васислав Петров, леглата са много функционални, могат да се повдигат и накланят, като досега само отделението по реанимация в болницата е разполагало с такива. Реалната стойност на едно ново легло е близо 4000 евро.

Принцеса Теофана фон Саксен е българка по произход, дъщеря на финансиста Петър Аладжов - директор на Българската търговска банка и върховен комисар на стопанството по време на Втората световна война. Семейството й напуска България преди повече от 50 години. Принцесата осигурява хуманитарни помощи на болници и детски домове в България от близо 30 години.

 

Снимка: БТА

Снимка: БТА