Радвам се да съм в България, защото посещението тук е нещо специално. Между нашите две държави има доста прилики, но вашият туризъм се развива много по-добре. Това заяви принцесата на Йордания Дана Фирас, която е на визита у нас по покана на министъра на туризма Николина Ангелкова. Нейно кралско височество сърдечно благодари на българския министър и я нарече приятелка и източник на вдъхновение заради отдадеността на каузата, за която работи.

Преди откриването на майсторския си клас в София Дана Фирас посочи, че есенцията на културното наследство се намира в това кои сме ние и ще ни помогне да научим повече за живота на хората. Миналият опит показва как са се развивали икономиките, как са се отглеждали културните традиции. Там, където има красота, културното наследство ни учи да ценим красотата. Не може да има устойчиво развитие без опазване на културното наследство. Запазването на равновесието е пътят към устойчивост, изтъкна тя. Според ЮНЕСКО културата трябва да е мерило за устойчивото развитие. Днес има общ консенсус, според който културното развитие, икономическото развитие и околната среда са взаимосвързани.

Принцесата припомни и значението на приетите през 2015 г. цели за устойчивото развитие, в които културата бе спомената само отчасти, но културното развитие започна да става сериозен фактор в икономиката, образованието, равенството. Нито една от конкретните ни цели не може да съществува без културен елемент. Много държави от начало не отчитаха, че културата е приоритет, смятаха я за лукс. Трябва да се промени тази позиция, категорична бе тя.

Принцесата на Йордания акцентира върху ролята на туризма в тези отношения. Защо СОТ посочи, че 40 на сто от всички туристически изяви за чисто културно мотивирани, риторично попита тя. Той е добре регулиран и притежава огромен потенциал. Когато говорим за управление на туризма, говорим за управление на културата. 1.3 млрд. пътуващи по света и това не са просто цифри. Създават се възможности за развиващите се страни да са наравно с развитите, каза тя и посочи примери от туризма в региона на древния йорданския град Петра. Страната извънредно силно зависи от туризма и той формира повече от 19 на сто от БВП, стана ясно от изявлението й.

Дана Фирас изтъкна значението на приемствеността: имаме детски програми за 7-8-годишни, които от ранна възраст се учат да опазват културата с модерна система на обучение.

Министър Ангелкова приветства своята гостенка и подчерта, че през последните 10 години туризмът стана център на икономиката и втора движеща сила на всички области на развитие. България успешно участва в тази класация, защото през последните три години постигна рекордни резултати в цялата си история. През миналата година страната премина за първи път границата от 9 млн. чуждестранни туристи, което е повече от населението й. Секторът обхваща 11 на сто от общата заетост в страната заедно със сходните индустрии, ето защо трябва да отчитаме значението му за устойчивото развитие на икономиката.

Българският министър също обърна внимание върху сериозната връзка между туризма и културата. Само и единствено чрез насърчаването на тези контакти можем да се развиваме. Опазването и управлението на културата зависят от туризма, посочи още министър Ангелкова. Тя заяви, че говорим не само за развитието на туристическия сектор, но и за нещо по-голямо - запазване на културното наследство. България е изключително богата в това отношение със своите 40 хил. артефакти, с хилядите манастира и църкви. Министърът благодари за споделения опит, който може да ни е полезен. Можем заедно да превърнем културата в инструмент на интеграция, заяви тя.

В срещата участваха посланици от мисиите в София, които задаваха въпроси за опазването на културното наследство на Йордания и Петра. Дана Фирас е посланик на добра воля на ЮНЕСКО и президент на "Петра Нешанъл Тръст". Тя съобщи, че 80% от туризма в Йордания са свързани с Петра и културното наследство и че се прави максималното, за да се запази естественият ландшафт. Големи участъци са под протекция и се осъществява активно партньорство с неправителствения сектор. Културното наследство е стълб на туризма в Йордания. Страната има над 100 хил. археологически обекта. 50 хил. са регистрирани и развити, но останалите не. Те са в градините и дворовете на хората, посочи йорданската принцеса.

Снимка: БТА

България използва всички възможности да затвърди ролята на туризма и чрез него да подпомогнем дългосрочното развитие на Дунавския регион. Културата и туризмът са от съществено значение за успеха на стратегията на ЕС за тази част на континента и имат потенциал да ни направят по-силни и сплотени, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова при откриването на конференцията в София на тема: Създаване на нови културни маршрути в Дунавския регион.

Във форума, който се организира от Министерството на туризма и Съвета на Европа, участва принцесата на Йордания Дана Фирас - посланик на добра воля на ЮНЕСКО и президент на "Петра Нешанъл Тръст". В дискусиите се включи и министърът на културата Боил Банов.

Ангелкова изтъкна значителния принос на страната ни за създаване на три различни вида тематични дестинации - културно-исторически, винено-кулинарни и балнео - и СПА, които чувствително увеличиха интереса на туристите. Това също е начин да сближаваме хората. Посещаемостта в тези обекти рязко се увеличи - в някои дестинации ръстът надмина 100 процента, съобщи тя.

Дунавската културна платформа като европейска инициатива цели да разшири културните маршрути. Въпреки голямата международна конкуренция страната ни все повече се утвърждава като дестинация за силен туризъм и цялото правителство застана зад сектора в негова подкрепа, допълни тя. Близо 12% от БВП у нас се формира от туризма, който през миналата година привлече за първи път над 9 млн. чуждестранни туристи, изтъкна тя. България става все по-привлекателна точка на географската карта. Царевец, Панагюрище, мостът на Кольо Фичето, Велики Преслав, Плиска, Несебър и много други са сред най-посещаваните забележителности. Маршрутите са и шанс да премахнем границите и предразсъдъците, каза министър Ангелкова.

Йорданската принцеса Дана Фирас обърна внимание, че културното наследство е нашата идентичност, но то ни свързва с всички части на света. Инвестициите подобряват възможностите на туризма и качеството на живота. Дунавският регион е много важен, тъй като обединява държави членки на ЕС и държави, които са извън него. Нашата дискусия става във време, когато много ясно виждаме какви са вредите от късогледото мислене за развитие. Когато туризмът е добре организиран, се намира баланс между развитието му и опазване на културното наследство. Аз видях това тук. За мен е чест, че съм в България - богата на културно-историческо наследство страна, каза Нейно кралско височество. Важно е да се срещаме и да обсъждаме различни инициативи. Впечатлена съм от визията на министър Ангелкова, обобщи тя.

Пред медии след края на конференцията министър Ангелкова съобщи, че ведомството е готово да стартира пилотна инициатива - подготовка на меморандум за сътрудничество с "Петра Нешанъл Тръст" за обучение на подрастващите как да се опазва културното наследство, като се ползва опитът на организацията. Обмисля се също създаване на обществени съвети на големите културни обекти, които да подпомогнат тяхното опазване и промотирането им.

Културата и творческите сектори играят важна роля за развитието на страната и съм сигурен, че нашето сътрудничество с Министерството на туризма ще продължи, заяви министър Банов. Общата ни работа ще допринесе за разширяване взаимодействието на страните в региона, както и за обмен на добри практики. Правителството отчита като ключова темата за културния туризъм. Това е основен приоритет, по който ще продължим да работим и да надграждаме постигнатото, посочи той.

Щастливи сме, защото тази конференция се провежда в София - град с хилядолетна история, където културният туризъм заема важно място. Това заяви зам.-кметът на столицата доц. д-р Тодор Чобанов. Огромна част от туристите идват именно заради културния туризъм у нас. Приветствам усилията на двете министерства, защото броят на посетителите, избрали културния туризъм, расте всяка година. Нашите музеи са много интересни за чужденците, заяви доц. Чобанов.

Констанс Метзгер, старши ръководител на проект Routes4u на Съвета на Европа, акцентира върху значението на Дунавския регион, богат не само с природни и културни ресурси, но и с много голямо културно разнообразие. Ще говорим за два нови проекта за маршрути - Желязната епоха и Кирил и Методий, каза тя. Културните маршрути пресичат поне 3 страни и са транснационални, те съхраняват тяхното наследство. Европа не е само политически и икономически съюз, но и обединение на култури, коментира Метзгер. Двата маршрута могат да успеят само ако си сътрудничим и така пренесем миналото в бъдещето. Те ще са най-резултатни, ако включват местните общности и ако взаимно се възползваме от силните си страни, обобщи тя.