Европейската комисия и ООН изпратиха запитване до България, силно обезпокоени от положението в пещерата, която е убежище на 13 вида прилепи, застрашени от изчезване, съобщи БНТ.

Учени и експерти многократно предупреждаваха, че кино снимките в този сезон ще имат тежки последствия върху колониите прилепи. Институциите, обаче останаха без реакция. Магистратите в Плевен и Ловеч дори си прехвърляха проверката с дни и все още не са излезли с решение за законно ли е дадено разрешение за снимки в защитената територия.

Оцеляването на прилепите в Деветашката пещера е под въпрос. Експерти провериха състоянието на колониите защитени животни, след приключване на снимките на американския екшън "Непобедимите 2". Шумът от продукцията е разбудил животните от техния зимен сън. Проблемът е, че няма какво да ядат и много от прилепите вече умират от глад и изтощение. А Деветашката пещера е убежище на 13 вида прилепи, защитени и застрашени от изчезване. Всичко е изнесено, няма и болт от огромните декори, строени за кинопродукцията. Следите, обаче, ясно mоказват как багерите и фадромите са навлезли толкова дълбоко в пещерата, че са прогонили огромни колонии от прилепи. Газили са, докъдето могат. Спрял ги е стар зид. Зад него, обаче, също е пусто.

В момента колониите са изцяло будни вътре, когато сте отдолу- все едно сте в лятна колония, всичко лети всичко цвърчи. Дори и да заспят отново, енергийните им запаси са поизчерпани, може и да не оцелеят до пролетта. Ако успеят да заспят. Защото мостът, останал след кино-продукцията, улеснява достъпа.  Идват все повече посетители, което също е изключителен стрес за прилепите. "Хората чуваме до 20 килохерца, а прилепите чуват около 120. Това са едни шумове, които ние не чуваме почти - прилепите ги чуват. Ами така достойно изглежда изпращаме 2011, обявена за световна година за защита на прилепите", коментира Ния Тошкова от Центъра за изучаване и защита на прилепите.