Завърши ремонтът на платното за София на виадукт "Потоп", намиращ се на 19-и км на автомагистрала "Хемус", съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Платното вече е отворено за движение, след като по близо 2-километровия участък - между 18-ти и 20-ти км, досега преминаването се извършваше в платното за Варна, което пък беше ремонтирано през лятото. 

Съоръжението, което е дълго 525 м., е в експлоатация от 1975 г. и досега не е било ремонтирано.

При ремонта са извършени възстановителни дейности по горното и долното строене на моста, премахната е изцяло старата настилка, ремонтирани са стълбове, греди, ригели и лагери. Виадуктът е с нова хидроизолация, фуги, асфалт, парапети, ограничителни системи и т. н.

На 22 декември приключва и ремонтът в платното за София в 12-километровия участък от "Тракия", който е между пътните възли "Белозем" и "Оризово". Строителните дейности започнаха в началото на октомври, като първо е обновено платното за Бургас, а след това и в посока столицата, посочват от АПИ.

Отсечката е с нова асфалтова настилка, подобрено отводняване, нова хоризонтална маркировка, пътни знаци и ограничителни системи.

Досега движението се случваше по ремонтираното платно за Бургас.

Ремонтните дейности са част от започналия поетапен ремонт на общо 52 км от магистрала "Тракия".

Остава само временната организация на движението в района на тунел "Витиня". В предстоящите почивни дни, както е и в момента, леките автомобили ще преминават двупосочно в ремонтираната тръба за Варна.

Тунелите "Витиня" и "Траянови врата" на автомагистралата ще са първите в страната с внедрена система "Тетра", уточняват от АПИ. Системата се управлява от МВР и ще дава информация в реално време и възможност за бързо предупреждение, реакция и взаимодействие по време на кризисна ситуация.