Корабът-музей "Параход Радецки" се завърна късно снощи в Козлодуй, съобщиха от Националния исторически музей (НИМ). След като през 2019 г. Министерски съвет гласува и отпусна средства за планов преглед и ремонт, НИМ откри обществена поръчка за ремонт.

В края на 2019 г. параходът бе провлечен до Браила, Румъния, където е осъществена първата част от плановия преглед и ремонт, а именно - външен преглед на сух док на подводната част за установяване на годността на външната обшивка на корпуса и устройствата в подводната част не кораба. Плавателният съд е минал също през преглед и изпитания на конструкцията, ремонт на корпуса и надстройките, и основен ремонт на двигателните-гребните колеса.

Вече на родна земя, корабът ще остане в пристанището на Козлодуй. Музейните експерти от НИМ разработват концепция за обновяване на постоянната му експозиция, представяща делото на Христо Ботев.

Планирано е в началото на месец април 2020 г., корабът-музей да отвори врати и да посрещне първите си посетители.

В следващата фаза на ремонта от обществената поръчка предстои преглед и ремонт при необходимост на корабните системи, устройства и механизми. Едва след това ще може да получи корабно удостоверение за вътрешно корабоплаване от изпълнителната агенция "Морска администрация" и ще се възобновят плаванията по Дунав, уточняват от НИМ.