Прибирането на българи от чужбина, заради пандемията коронавирус, продължава. Самолет, осигурен от външното ни министерство, прибра тази вечер 39 българи от Делхи, предава bTV. Полетът е включен в общоевропейската система за евакуация.

В рамките на час и половина на летище София кацнаха три самолета - от Франкфурт, Лондон и Делхи. Самолетът от Индия излетя след разговор между двамата външни министри, защото Индия е под строга карантина и са забранени даже вътрешните полети. На борда на Самолета имаше около 50 пътници. От днес всеки, който кацане на летище София, е под карантина.

От Делхи се прибраха наши сънародници, които са били в Индия по работа или на екскурзия. Някои без маски и ръкавици.

"Строго е там, тук не знам как е, не съм го видял, там гледат да затварят. Трябваше да се придвижа от Агра до Делхи и за цялото това нещо да ми пуснат разрешение ми отне няколко часа", сподели пред bTV един от прибралите се. Пътниците разказаха, че са с попълнили декларациите. Някои се прибираха вкъщи.

Най-дисциплинирани бяха пристигналите от Германия.

"В Германия е много по-спокойно. Който иска да се изолира, се изолира. Няма такива полицейски работи. Сега аз ще се прибера - организирал съм 2 коли да дойдат да ме вземат - едната е на приятел с двама шофьори за да се кача аз после в моята си кола да не засегна нечии интереси", споделят пробрал се.

Според дежурния екип на летището спазването на мерките е въпрос на гледна точка. Информацията на външно министерство сочи, че следващата седмица ще има още един самолет от Делхи с български граждани.