Пред БНР националният консултант по инфекциозни болести проф. Татяна Червенякова посъветва при всеки обрив и съмнение за морбили при дете да бъде търсен педиатър - инфекционист или друг специалист. От Министерство на здравеопазването обявиха, че личните лекари ще търсят и установят всички неимунизирани лица до 18-годишна възраст.

"Почти с началото на заболяването, с неразположението и високата температура, се появяват и характерни белези - освен обрива, има и други характерни клинични признаци, по които диагнозата може да бъде поставена", обясни инфекционистът в интервю за предаването "Преди всички".

Продължават изследванията на пациенти, които са били в контакт с болни от морбили, съобщават от Министерството на здравеопазването. Към момента има пет лабораторно потвърдени случая, а за 12 деца от Благоевградско са изпратени проби за изследвания, но според здравните власти става въпрос за морбили. Като предпазна мярка в Разлог се затваря педиатричното отделение.

Според проф. Червенякова в момента ситуацията със заболяването е тревожна.

"Една от засегнатите общности, което е в Разлог и областта, е ромската. Там много трудно контактните могат да бъдат изолирани, защото семействата имат повече деца. Контактите вече са направени. Трябва да изчакаме и ежедневно да наблюдаваме", отбеляза инфекционистът.

Проф. Червенякова коментира и новите настроения за неваксиниране на децата:

"Просвета, просвета и пак просвета. Ако сега на вратата ни чука морбили доста сериозно, утре ще се появи друго заболяване, което ни държи нащрек. Възможността да се запознае обществото, да има информация стои от една страна. От друга страна има норми и поведения, които трябва да се спазват от обществото, ако то иска да работи и да се развива. Трябва да се намери механизмът, който трябва да се спазва. Задължителните имунизации и профилактика трябва да бъдат спазвани. Трябва да се върне доверието към лекаря".

Издирват неимунизираните деца

На всички регионални здравни инспекции в страната е разпоредено чрез общопрактикуващите лекари да бъдат издирени и установени всички лица от 13-месечна до 18-годишна възраст без данни за имунизация и с пропуск в имунизационната схема и незабавното им обхващане с една доза ваксина срещу морбили, паротит и рубеола. Това се казва в съобщение на Министерство на здравеопазването.

В него се припомня, че съгласно Имунизационния календар на Република България на децата безплатно се поставят задължителна профилактична имунизация с комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола от тринадесетия месец (след навършване на 13-месечна възраст) и реимунизация срещу морбили, паротит, рубеола на 12-годишна възраст.

Всички лекари на територията на страната следва да подходят с особено внимание към пациенти със съмнение за морбили.

Световната здравна организация определи отказа от имунизации като една от основните опасности за 2019 г. Организацията посочва, че през 2018 г. случаите на морбили са нараснали с 30%.

Колко са болните към 14 февруари

Пет от случаите са потвърдени лабораторно в Националната референтна лаборатория към НЦЗПБ. На 14 февруари следобед РЗИ-Благоевград докладва в МЗ за установени 12 контактни лица - деца между 5-месечна и 9-годишна възраст, чиято клинична картина съответства на заболяването, от общо 145 издирени контактни лица. Лабораторните резултати на тези 12 пациента се очаква да бъдат готови в късния следобед на 15 февруари, но и на този етап медицинските специалисти са на мнение, че става въпрос за морбили", информира на брифинг д-р Радосвета Филипова, държавен експерт в дирекция "Здравен контрол" в МЗ.

От УМБАЛ "Св. Анна"-София съобщиха днес, че пет деца от Разлог на възраст от 8 месеца до 3 годишни, заразени с морбили, са хоспитализирани в Инфекциозното отделение на болницата. Децата са леко, до средно увредени от болестта, заяви д-р Петър Петров началник на отделението. Предстой им лечение с продължителност поне пет дни, преди да бъдат изписани, уточни д-р Петров и подчерта, че децата не са били ваксинирани.