Детските градини вече се подготвят как евентуално да започнат работа по време на епидемията от коронавирус.

Все още властта няма ясен отговор кога може да се случи това, но вариантите се обсъждат от Министерство на образованието и това на здравеопазването.

Медицинската сестра посреща децата на входа, различните групи деца ще минават през различни входове, а дистанцията и изчакването ще се регулират от родителите.

Медицинската сестра, персоналът, госпожите ще са с шлемове, тъй като маската спарва и плаши децата. На входа се проверява здравословното състояние на децата.

Ежедневен филтър на въздуха се прави в помещенията, миене на ръцете, засилена хигиена. Посещенията на децата трябва да са в по-малки групи, но предвид факта, че голяма част от родителите си нямат намерение да пускат децата си на градина, това е напълно възможно.

В тази връзка МОН пусна анкета кой има желание за детска градина и кой няма намерение да връща детето си през този сезон.

В нея има интересни въпроси. Въпросите към родителите са коя е градината, в кой град е, колко деца имат, които посещават забавачка, които я посещават, дори дали родителите са на първа линия в борба с коронавируса. Най-важният въпрос кой се грижи за детето ви сега и дали работите в домашна среда и какви мерки трябва да се вземат в детската градина, за да пуснете детето си.

Анкетата остава валидна на сайта на МОН до 18 май.

"Резултатите от анкетата не могат да бъдат единствено основание за вземане на решение относно възстановяване на работата на детските ясли/градини, но са важен показател за нагласите по този въпрос и очакваните изисквания, при които това да се случи. Вярваме, че заедно можем да намерим най-доброто решение, което да осигури здравето и живота на децата, на семействата и на учителите. На всеки въпрос имате възможност да изберете не повече един отговор, посочват от МОН.