Ако заболеваемостта в страната не бъде овладяна, нараства лавинообразно и достигне над 1 000 заразени на 100 000 души и запълване на леглата за неинтензивни грижи над 9 000, ще се мисли за въвеждането на локдаун. Това обяви зам.-министърът на здравеопазването Александър Златанов по NOVA.

Той ще започне от неваксинираните българи и тези, които не отговарят на останалите условия за зелен сертификат - първо те ще бъдат ограничени. Най-вероятно няма да могат да излизат от вкъщи по всяко време, когато поискат.

Може да се стигне до въвеждане на вечерен час и за възрастните хора.  Засега обаче това ограничение като мярка остава само хипотеза, защото от МЗ били на принципа "към определен момент да се въвеждат необходимите мерки".

Ако се стигне дотам, болниците у нас да нямат легла, има вероятност да изпращаме COVID болните в Гърция и Румъния.

Д-р Златанов каза още, че се обмисля да се въведе ограничение за работа и влизане в администрацията само със зелен сертификат.

"Нямаме никакво намерение да се откажем от зеления сертификат", потвърди още той. Според зам.-министъра на здравеопазването тази мярка е била въведена напълно адекватно и в точния момент.

С днешна дата 7 000 души с коронавирус са настанени в лечебни заведения. "Почти над 600 пациенти са в интензивните отделения. При положение, че на този етап сме разкрили около 700 легла за интензивни грижи. Към момента, според необходимостите, поетапно разкриваме легла за лежащи COVID пациенти", уточни зам.-здравният министър.

Златанов увери, че от здравното министерство имат готовност да увеличат още интензивните легла, но за сметка на други дейности. "Опитваме се всячески да не спрем спешните оперативни интервенции, операции и други", добави той.