Преминаването към онлайн или ротационно обучение на децата в училище може да се случи при три хипотези, съобщи образователният министър Николай Денков в студиото на "Денят започва". 

"Когато имаме висок процент заразени деца - до 10%. Вторият случай е свързан с първия - когато има твърде много заразени учители, така че да не може да се осъществи присъствено обучение. Другият случай е когато здравното министерство излезе със изрична разпоредба, че училищата трябва да бъдат затворени или наред с другите заведения, или съответно трябва да бъде намален присъственият прием - тогава може да се мине на ротация", обясни министърът.

В област Търговище, която вече е търмочервена зона, ще започне учебната година присъствено, като ще се следи много внимателно какво се случва в училищата.

Децата от първи до четвърти клас няма да носят маски в клас, но трябва да са с тях в коридорите, защото се срещат с други деца от други паралелки.

"Когато учителят е на разстояние от учениците, може да говори без маска, защото трябва да преподава, но ако се приближава до учениците, с цел намаляване на риска, трябва да си сложи маската", уточни министър Денков.

Има огромна разлика между това дали сте в затворено помещение, или на открито, заяви министърът. 

Заразяването става през така наречените аерозоли, които в отворено пространство много бързо изсъхват, а в затворените помещения се натрупват. Това е и причината да се носят маски на закрито, обясни Денков.

Класните стаи трябва да бъдат проветрявани поне два пъти по време на час и поне за минута.

Министърът на образованието обясни, че родителите без проблем могат да заявят до 30 дена обучение от вкъщи за своето дете. За период над 30 дни обаче трябва разрешение от началника на Регионалното управление по образованието и то с удостоверение, че ученикът е мотивиран и се учи добре.

МОН предприема мерки според медицинските изисквания за намаление на рисковете. При установен случай на ковид на учител или ученик от един клас, всички контактни лица от паралелката трябва да бъдат карантинирани. Има режим на установяване и на други контактни лица, но обикновено това са децата от една и съща паралелка.

"Има огромна промяна на насоките от миналата година. Миналата година според области изцяло се затваряха учебни заведения и това е много различно спрямо сега. Това беше един от основните оплаквания миналата година, че се затваряни училища, в които не е имало много заразени лица, в които паралелките е можело да бъдат разместени", обясни министърът.

Министерството на здравеопазването има право да затвори заведения от даден тип, но ако училищата могат да продължат, ще го направят на принципа максимално присъствено обучение, с минимален риск за учителите и учениците.

Препоръчваме на първия учебен ден да не се струпват всички ученици, да има плавен график на откриване на учебната година и то е на открито, съобщи и в студиото на "Тази сутрин" служебният зам.-министър на образованието Мая Гайдарова.

"В насоките си МОН ясно е разписало всички възможни ситуации, както и процедурите, които следват директорите. Нашето виждане е, че трябва да имаме максимално присъствено обучение във всички училища в страната с основен приоритет здравето на учениците", добави тя.

Гайдарова допълни, че в училищата ще има осигурени маски за всяко дете, което е забравило своята.

"Организацията за 15 септември е почти готова - първи, пети, 7. и 12. клас ще са на тържественото откриване, това са около 700 човека. Колкото и да е на ротационен придобият административно-тежък характер, да имат подпис на министър и да придобият характера на заповед, което е много важно", заяви директорът на столичното 119 СУ "Акад. Михаил Арнаудов" Диян Стаматов.