Знак за виталността на нашата нация са успехите на световно ниво, които са постигнали видните българи, отличени днес с държавни отличия. Това заяви президентът Румен Радев, който на церемония в Гербовата зала удостои с ордени шестима изтъкнати дейци в областта на науката, образованието, спорта, медицината, белетристиката.

Легендарният баскетболист Атанас Голомеев бе отличен с орден "Стара планина" първа степен за приноса му в областта на спорта.

Снимка: БТА

С орден "Стара планина" първа степен бяха отличени писателят Владимир Зарев - за заслуги в областта на културата и изкуството, както и легендарният баскетболист Атанас Голомеев - за приноса му в областта на спорта. На церемонията акад. проф. Владимир Овчаров беше награден с орден "Св. св. Кирил и Методий" огърлие за принос в развитието на медицинската наука и образование в България.

С орден "Св. св. Кирил и Методий" огърлие бе награден акад. проф. дмн Владимир Овчаров за значимите му заслуги за развитието на медицинската наука и образование в България.

Снимка: БТА

С орден "Св. св. Кирил и Методий" първа степен държавният глава удостои акад. проф. доктор на техническите науки Чавдар Руменин за заслугите му в областта на науката. Вирусологът акад. проф. доктор на медицинските науки Ангел Гълъбов също беше отличен с орден "Св. св. Кирил и Методий" първа степен за принос в сферата на образованието и науката.

За заслуги в областта на образованието и науката президентът Румен Радев награди акад. Ангел Гълъбов с орден "Св. св. Кирил и Методий" първа степен.

Снимка: БТА

Държавният глава отличи акад. Чавдар Руменин с орден "Св. св. Кирил и Методий" първа степен за приноса му в областта на науката.

Снимка: БТА

Христо Мирянов беше удостоен с медал "За заслуга" посмъртно. Отличието на известния треньор по борба е за принос в областта на спорта. Медалът бе приет от неговия син Георги Мирянов.

Посмъртно бе награден Христо Мирянов, наградата получи синът му

Снимка: БТА

На церемонията президентът Румен Радев изтъкна, че гражданската и професионална енергия на отличените вдъхват национално самочувствие и дух в обществото ни. "Въпреки различните направления, в които работите, между вас има здрава и дълбока връзка - тя се изразява във вашето отговорно отношение към бъдещето на следващите поколения българи", обърна се държавният глава към носителите на висшите отличия.

От името на наградените благодарности изказа Владимир Зарев. Тези отличия ще ни задължават и в бъдеще да служим със знанието си, с безсънието и таланта си на България, заяви писателят.

За изключителните му заслуги в областта на културата и изкуството, държавният глава удостои писателя Владимир Зарев с орден "Стара планина" първа степен.

Снимка: БТА