Президентът Румен Радев си е направил нов тест за коронавирус, като резултатът пак е отрицателен. Причина е станала положителната проба на полския му колега Анджей Дуда.

Въпреки че не е ясно къде Дуда се е заразил, той присъства на форума "Три морета" в Естония миналата седмица.

Там се срещна с Румен Радев, а по-късно българският президент беше поставен под карантина. На вътрешния фронт той все още търпи критики, че не е оповестил навреме, че е бил контактен със заразения началник на ВВС ген.-майор Димитър Петров.  

Двата теста на държавния ни глава - единият в Талин, а другият след това в София, излязоха отрицателни.

"В изпълнение на разпоредбите на РЗИ днес, 25 октомври, отново си направих тест за коронавирус, заради новината за позитивния тест от вчера на президента на Полша след участието му в срещата на върха на инициативата "Три морета" в Талин на 19 октомври т.г. Резултатът и от днешния ми тест е отрицателен. Нямам никакви симптоми и оплаквания", обяви Радев във Фейсбук.

По-рано днес с коронавирус беше установен премиерът Бойко Борисов. Той е на домашно лечение, има общо неразположение, но ще продължи да изпълнява задълженията си.

"Въпреки че РЗИ официално ми свали карантината, още в петък отложих всички срещи и публични прояви за предстоящите дни. След два PCR теста от днес съм положителен с COVID-19. Като цяло имам общо неразположение, към момента по преценка на лекарите оставам на домашно лечение. Всички контактни с мен са подадени на РЗИ. Сигурен съм, че спазвайки мерките, заедно ще се справим!", обяви Борисов.

Пред представител на столичното РЗИ като контактни лица премиерът е посочил министъра на енергетиката Теменужка Петкова, министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, заместник-министъра на външните работи Георг Георгиев, министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, Деница Желева - началник на Политически кабинет на министър-председателя и Севдалина Арнаудова от централата на ПП ГЕРБ.

Всички те са карантинирани.

Чрез американското посолство Борисов е уведомил също и представителите на американската делегация, които бяха на посещение в България и имаха среща с него в петък.