Започна възпоменателната церемония по повод 146 години от обесването на Васил Левски пред паметника му в столицата. Преди това се проведе литийно шествие от църквата "Св. София", чиято крайна точка бе паметникът на Апостола.

Столичната община, Софийската света митрополия и Общобългарският комитет "Васил Левски" отбелязаха годишнината от саможертвата на Апостола в храм "Света София". Там се проведе Архиерейска панихида в памет на йеродякон Игнатий - Васил Левски. С благословението на Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, тя бе оглавена от Негово преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп- викарий на Софийския митрополит.

Вижте всички снимки тук>>>

В церемонията пред паметника на Апостола участват знамената светини на Българската армия и представители на Националната гвардейска част.

Днес най-добрата почит към Апостола не са венците, а съзнанието, че не думи трябват, а дела. Че съдбата ни не е в ръцете на неколцина, а в нашите дружни усилия. Това заяви президентът Румен Радев в словото си по време на възпоменателната церемония по повод 146 г. от гибелта на Васил Левски.

На церемонията са и председателят на парламента Цвета Караянчева, вицепрезидентът Илияна Йотова, патриарх Неофит, столичният кмет Йорданка Фандъкова, шефовете на групите на ГЕРБ Цветан Цветанов, на БСП Корнелия Нинова и на ДПС Мустафа Карадайъ, министри, депутати, политици и дипломати и много граждани.

"На този ден даваме символичен рапорт пред Васил Левски, за да му кажем какво става с неговата и нашата България, с чистата и святата република. Още ли народната работа стои над всичко или вече просто й казваме политика. От Дякона не ни останаха много написани думи, но и те са достатъчни, за да разберем какво мисли той за нашето време", каза Радев.

"Той надживя всички превратности на историята ни. Портретите му видят като икони в много кабинети, но вярата е по-силна. Научи ни, че не само времето нас обръща, но и ние него. Показа ни,че робът може да е свободен, както може свободният да погуби свободата си. Това е въпрос на избор", каза още държавният глава.

"Този паметник се превърна в свято място на паметта на България, Въпреки предателствата Левски не прави компромис с вярата на народа и мечтата и каузата за свободна и независима България. Тази негова вяра събужда, създава и задължава, няма по-свято от нея, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова.

"Днес все по-малко държим сметка за тежестта на истината и съдържанието. Думите минават и често забравяме да видим кой какво е свършил. Свободата не е дума, а всекидневна работа, която се върши тихо и достойно. Дърпането в различни посоки не помага, защото, ако искаме да пребъде България и да я запазим чиста и свята, трябва да работим заедно. Скокът от робството към свободата, в който Левски увлича цял народ, който успя да да повярва в силата на своята общност и никога да не се отказва от нея. Левската крачка надмогна ли дребната суета на деня, каза още Фандъкова. Така се обръща времето, това изисква Отечеството, за което да сме разсъдливи, безстрашно и великодушни", допълни тя.

Припомняме, че министър-председателят Бойко Борисов по-рано днес поднесе цветя пред паметника на Васил Левски в столицата по повод 146 години от смъртта на Апостола на свободата. Това съобщиха от Правителствената информационна служба. Премиерът Борисов отдаде почит към делото и паметта на великия български революционер.