МВР отбелязва, че според прогнозата на НИМХ през нощта и през следващите няколко дни се очаква усложнена зимна обстановка.

НИМХ-МОН обяви предупредителен "жълт код" за потенциално опасно време в 13 области от Източна България за валежи от сняг и образуване на снежна покривка между 10 и 15 см за 6 февруари. Ще духа умерен до силен предимно северен вятър и ще има виелици и навявания.

МВР съобщи за получени през последните часове на десетки сигнали в пожарните служби за паднали дървета, стълбове, отстраняване на опасни предмети и изтегляне на закъсали превозни средства. Най-много сигнали са постъпили в област Смолян. Съобщения, свързани със зимната обстановка има и на територията на областите Кърджали, Хасково и Търговище.

Малко преди 16.00 часа на 5 февруари в смолянската пожарна служба е получен сигнал за закъсал в Пампорово автобус, превозващ 36 деца и 10 възрастни. Екип на районната служба е успял да евакуира и транспортира децата и техните придружители. По същото време пожарникарите от РДПБЗН-Смолян са изтеглили други два автобуса и няколко леки превозни средства, закъсали в същия район. Започнало е почистване на пътя.

Няма електрозахранване в селата Боровина, Букова поляна, Студена, Вехтино, Цирка, Върбина, Равнил, Ляска, Лещак, Равнища, община Баните и частично в населените места в община Рудозем. Към момента снеговалежът е намалял значително. Снежната покривка в Смолян е около 20 см, а пътищата са труднопроходими при зимни условия, допълват от МВР.

Пътната агенция съобщи, че се ограничава движението за всички превозни средства по пътя Венец - Хитрино в област Шумен поради снегопочистване и закъсали тежкотоварни автомобили.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка в страната от интернет страницата на АПИ - api.bg, както и по всяко време на денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ.

Съвети за безопасност при усложнена зимна обстановка

Водачите, на които предстои да шофират през нощта и в утрешния ден, да поемат на път подготвени за управление в зимни условия и да се движат с повишено внимание на пътя, апелират от "Пътна полиция". Призивът е за отговорно поведение на пътя, а изискването към шофьорите на товарни превозни средства е да разполагат с вериги, които да използват в случай на нужда. При въвеждане на временна организация в определени участъци от пътя, всички трябва да спазват стриктно указанията на органите на реда.

МВР призовава още водачите да избират маршрута си само по пътища, за които имат информация, че се почистват с приоритет. Пътуванията да се предприемат само в краен случай, с пълен резервоар и автомобил, пригоден за пътуване при зимни условия. Да се носят храна, топли дрехи и заредени мобилни телефони. При рязко влошаване на обстановката - да се преустанови пътуването.