Потребителят ще плаща тол системата. Освен размера на тол системата и обхвата, който провокира колегите да излезем на протест, ние сме заявили протестните си действия още през месец декември. Те касаят основните проблеми в бранша - нерегламентираните превози, липсата на европейски финансиране и неправилното разпределение на средствата за субсидиране. Това заяви пред Нова тв Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи.

"Не е необходимо да въведем тол система, за да спрем да работим. Ако не решим основните проблеми, пред които сме изправени, тол система няма да ни бъде необходима. Тя е капката, която преля чашата. Ние бяхме обявили нашия протест много преди да стане ясно какви ще бъдат окончателните цени", каза тя.

"Разговорите, които водихме с МРРБ, останаха безрезултатни. Нито едно от нашите предложения не беше прието. Въпреки че те заявиха категорично, че автобусите, които осъществяват социална услуга и извършват обществен превоз на пътници по редовни линии, ще бъдат освободени от тол системата", заяви Милтенова.

"Ние в момента сме като на пазара и се пазарим за някакви цени. Абсолютно безпредметно се случва това нещо при условие, че бяха поети конкретни ангажименти от премиера Борисов. Тогава беше казано, че за автобусния транспорт ще бъдат приети различни цени от това, което се предлага, и ще бъде освободени от тол такси. Това беше обещано и беше обявено на пресконференция. В много европейски страни автобусите са на нулева ставка", добави тя.

"Общественият превоз на пътници се възлага по закона за обществените поръчки. Знаете, че цените не подлежат на предоговаряне, когато се възложи един такъв превоз.Тоест в момента колегите, които са сключили договори по тези направления, не могат да увеличат цените на билета. От друга страна ако тези цени се увеличат, превозвачите няма да плащат. Ще плаща пътникът, който ползва тази услуга. Трябва да бъде ясно, че потребители ще плащат тази тол система", категорична е Милтенова.

ИЗБРАНО
ИЗБРАНО