Втори протест срещу затварянето на граничен пункт Илинден - Ексохи се провежда днес в района на село Господинци, недалеч от границата с Гърция. Търговци и превозвачи от района на Гоце Делчев настояват тежкотоварните камиони да бъдат пропускани през граничния пункт, тъй като загубите за бизнеса са огромни, съобщи БНТ. 

Точно три седмици след писмото, което изпратиха представителите на бизнеса в региона до Министерството на външните работи и Европейската комисия за съдействие за отваряне на граничния пукнат, търговци и производители отново излязоха на протест. Превозвачите определят като абсолютно нелогично затварянето на граничен пункт Илинден - Ексохи за тежкотоварни камиони.

Обиколният път през Кулата - Промахон е икономически неизгоден за бизнеса от региона. Голяма част от превозвачите търпят загуби, а някои от тях вече са загубили своите бизнес партньори в съседна Гърция.

Протестът започна около 17.30 ч. и продължи около 10 минути. Превозвачите затвориха пътя за кратко, след което пуснаха движението.

"Искаме да ни отворят границите и да се чувстваме европейски граждани. Гърция си затваря едностранно границата без никакво обяснение защо. Нашите власти какво правят", коментира участник в протеста.

"За нас е неприемлив вариант товарният транспорт да прави обиколки през Симитли и да се реди на 10-километрови опашки", заяви друг протестиращ.

"Не могат да изпълнят договорите и поръчките, които са поели, и съответно губят", оплакват се още превозвачите.

Превозвачите се заканиха да пишат и до европейския омбудсман. 

Днес от министерството на външните работи с официално писмо подкрепиха справедливите искания на превозвачите за свободно преминаване хора и стоки в Европейския съюз. От двете проведени две срещи по темата за затварянето на граничен пункт Илинден - Ексохи с временно управляващия посолството на Гърция у нас все още няма отговори на поставените въпроси от българска страна.