Това каза председателят на Сдружението на автобусните превозвачи пред БНР Васил Пиронков по повод катастрофата край Вакарел в петък, когато загинаха 6 души и бяха ранени 22.

Той добави, че автобусите, произведени след 2007 - 2008 г., са с колани.

"Този процент не е повече от 20% от общия брой автобуси, които са лицензирани да извършват обществен превоз на пътници в страната", заяви Пиронков. Според него основното е повишаване на културата на пътниците.

Пиронков обясни, че коланите в автобусите са на кръста и за това не е сигурно, че при автобусната катастрофа на магистрала "Тракия" биха били полезни.

В Закона за автомобилните превози се казва, че автобуси с курс до 30-50 км разстояние имат право на седящи и правостоящи, подчерта Пиронков. Според него дори в автобуса да има колани, хората не са задължени да ги сложат, а голяма част ще бъдат и правостоящи.

"Законът трябва да се разгледа много точно", каза той. Ефектът ще бъде дори отрицателен, Според него трябва да се мисли за механизми, които да доведат до подновяване на автобусния парк.

Повечето неща, които трябва да се направят са свързани с контрола по пътна, коментира експертът и бивш депутат Настимир Ананиев пред bTV.

"Един народен представител може да направи закон и закон има – трябва да се слагат колани. Проверява ли някой автобусите дали се слагат коланите?, попита той.

Ананиев се обяви и за въвеждане на стандарт за поставяне на еластични мантинели, тъй като в участъка на катастрофата не е имало. „В Западна Европа, в Италия например всички магистрали имат еластични мантинели, които да намалят удара, да го облекчат и по този начин да намалят жертвите и ранените“, каза Ананиев.

Според инж. Павел Диковски, зам.-председател на Браншова камара "Пътища" и член на Асоциацията "Пътна безопасност", обаче,  участъкът на 27 км, където е станала катастрофата, "е идеално равен, почти няма насип, прав участък  и там е абсурдно да се поставя мантинела".

Според Диковски мантинелата не е панацея, която да спаси превозното средство от преобръщане и напускане на пътя при всяко едно обстоятелство, особено когато става дума за тежко возило и добави мнението си, че тази катастрофа, дори с мантинела, нямаше да може да бъде избегната. Според него отговорността за тази катастрофа е на участниците в нея.

"За мен има един малко странен факт – тежък автобус, пълен с хора, той има една енергийна маса много голяма и ударът от една лека кола, много по-малка от него, да го прати извън трасето, говори, че може би има някакъв друг фактор. Може би в някаква степен водачът на автобуса не е усетил навреме удара“, каза Диковски.

Стабилизираха ранените при катастрафата до Вакарел >>