Бойко Борисов се е появил като илюстрация на литературния герой Бай Ганьо в резултат на досадна грешка. Така обясни действията си преводачът Костас Барбутис, който избра българския премиер за корицата на гръцката версия на романа от Алеко Константинов.

За грешката си той научил от социалните мрежи. Колажа взел от Google, като мислел, че на него е изобразен актьорът Георги Калоянчев, изиграл Бай Ганьо в едноименния телевизионен сериал от 1991 година. Автор на колажа е инфлуенсърът Иво Ангелов, който стана популярен по време на антиправителствените протести през 2013 г.

Барбутис е учил у нас през 70-те години на миналия век и е съставил антологии на българската поезия. След бурните реакции в социалните мрежи той пратил извинително писмо до Министерски съвет.

Ето какво съдържа то според в. "24 часа":

"Грешката е изцяло моя и се дължи на непознаване на самия колаж и историята му, а от друга страна, на толкова успешно замаскираното и променено лице до степен такава, че незнаещият много трудно би могъл да отличи лицето на Борисов от лицето на Калоянчев в едноименната роля. На вътрешната страница на книгата е написано, че лицето на снимката е известният български актьор Георги Калоянчев".

След това Костас Барбутис поднася отново извинения на всеки засегнат и обещава, че още днес ще изтегли книгата от пазара, а корицата ще бъде преработена.