Преподавателката по социология в Софийския университет "Свети Климент Охридски" Леа Вайсова поде инициатива за създаване на българско движение срещу сексуалния тормоз #MeToo, по примера на международната кампания. Повод за това е нападение, което е претърпяла на столична улица.

Тя описа инцидента във Фейсбук:

"Отивам на гости на приятели и съм купила вино. Пресичам улица Екзарх Йосиф и часът е около 19.30. Тъмно, но не съвсем, вървя с музика в ушите. Тъкмо да тръгна по една от уличките и се разминавам на ъгъла на Екзарх Йосиф и уличката с някакъв мъж на моя възраст, съвсем нормално изглеждащ, който ме облъхва на алкохол. Усещам как тръгва след мен, застига ме и ми говори нещо, което не чувам. Преценявам ситуацията, че след няколко крачки ще свия по съвсем забутана улица, но в момента се намирам пред някакъв ресторант. Спирам, махам слушалките и казвам: "Какво?!"; Той: "Отдавна не съм виждал такава жена! Така нахакано да ходи и да излъчва самочувствие!", "И?!". "Искам да изпия тая бутилка с теб.", "Аз не искам. Имам среща.". Той: "С жена ли?". Усещам, че питането е мотивирано повече от перверзия. "Не, с мъж!".

Този дебил прави лека сценка все едно се тръшка, съжалява и следва продължение: "Тогава ще вървиш пред мен. Върви, за да ти гледам задника.". "С дълга блуза съм.", "Ще прониквам през нея", "Голямо въображение!", казвам. Следва "Теб изглежда те е страх от мен?". А аз през цялото време си мисля как съм с гръб към вратата на ресторанта и с един замах мога да я отворя, ако ми посегне. Накрая субектът ме остави, но аз се обадих на приятелите ми, за да си говоря с тях по телефона, докато стигна до апартамента, защото не бях сигурна дали няма да тръгне след мен.

Това е втора подобна случка в последните няколко месеца, като тук не споменавам изобщо хилядите сексистки обиди. Първата ми такава беше с приятел, който също употреби репликата "Теб те е страх от мен!". След тази се чувствах ужасно, защото дойде тъкмо от приятел, при това в собствения ми апартамент. Съвсем типично за полово базирано насилие.

Вече съм напълно убедена, че ще се наложи да отида до оръжеен магазин и да си купя газов спрей за самозащита.

Но нали според нашата държава няма "полово базирано насилие", а и тази държава направи така, че това нещо да се нормализира и шири вече с пълна сила".

"Цял ден в неделя ми писаха много жени, които искаха да споделят своята история. След това прецених, че много по-обществено полезно би било тези случки да бъдат разказвани публично - през Facebook, непрекъснато да говорим на нашите приятели, близки и познати, т.е. трябва да се говори и призовах жените да го направят. Нека да имат смелостта, да не се срамуват, защото има смисъл", коментира тази сутрин Вайсова пред Нова телевизия.

Тя не е подала сигнал в полицията, но отчете това като грешка. Според нея е редно да се подават подобни сигнали, за да се види колко е сериозен проблемът със сексуалния тормоз в България.

"Инициирам движение за борба със сексуалното насилие, тъй като е видимо, че имаме да вършим работа и трябва да убедим нашето общество, че има сериозен проблем с насилието над жени. Затова призовавам всички жени да започнат да говорят. Няма организация. Това е просто призив. Реших, че, след като има хора, които са готови да говорят с мен, съответно има и почва за движение. Дано се разрасне, дано стане вълна", каза още преподавателката.

Българският фонд за жените подкрепи инициативата на Леа Вайсова.

"Време е за #MeTooBG. Време е жените да бъдат чути, да бъдат подкрепени и насилието над жени да спре", призоваха от организацията.