Проектът за технологията на подреждане на жълтите павета е внесен в Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН). Очакваме, когато се получи съгласуването с института и завърши ремонтът на ул. "Оборище", да може да се спре движението пред парламента и да се започне пренареждането, което изцяло е за сметка на изпълнителя. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова пред журналисти. 

Тя за пореден път подчерта, че "няма платен нито един лев за това безобразно нареждане или разреждане на жълтите павета, така че очакваме от изпълнителя, след като включихме най-високата експертиза на София, да си довърши работата по най-добрия начин и да не се изложат за втори път, защото санкциите са много високи".

След некачественото пренареждане на жълтите павета, които са паметник на културата, Столичната община в началото на годината сформира експертен съвет. Направени бяха допълнителни проби на основата, Съветът предложи нова технология за пренареждането им. "Ще започнем пренареждането на място, когато всички се уверим, че моделът е правилният и получим съгласието на НИНКН", каза през зимата Фандъкова.

Тя говори пред журналисти след проверката по изграждането на видеонаблюдение в село Лозен. Още снимки от инспекцията може да видите тук >>>  

Друг коментар по актуална тема бе свързан с наводнения вчера подлез на бул. "България" и бул. "Гоце Делчев". Кметът на столичния район "Триадица" има всички правомощия да направи проект за реконструкция на подлеза.

Районният кмет Димитър Божилов съобщи преди ден в социалната мрежа, че проблемът идва от подземната инфраструктура, която не е удържала напора на водата, избила е през плочките и е причинила наводнение. 

Кметът Фандъкова обаче припомни, че още преди две години е разговаряла с Божилов го е информирала, че той има всички правомощия да направи проект за реконструкция на подлеза, тъй като подлезите са в правомощията на районните кметове. "Всеки кмет, който се е обърнал към мен, е получил съдействие, включително финансиране", каза столичният кмет, цитирана от БТА.

Тя даде пример с подлеза на румънското посолство, за който кметът на район "Средец" Трайчо Трайков е подготвил и изпълнил проект. "Колкото средства поиска, толкова му бяха отпуснати", добави тя. 

Фандъкова коментира и ситуацията в София след обилните валежи през последните седмици. 

Столичният кмет подчерта, че екипите на дирекцията "Аварийна помощ и превенция" към Столичната община и на пожарната са реагирали на всеки един сигнал. Вече е в ход възстановяване на щетите от големите наводнения преди десетина дни. Очаква се скоро да бъде готов и описът на щетите, съобщи още кметът Фандъкова. 

Директорът на Дирекция "Сигурност" към СО Кристина Лазарова, кметът на София Йорданка Фандъкова и кметът на Лозен Георги Младенов

Снимка: БТА