Премиерът Бойко Борисов откри 75-ят Международен технически панаир, в който участват близо 600 фирми от 34 държави, а страна партньор е Русия.

"Това, което е било необходимо държавата да направи, мисля, че организаторите го знаят, че сме направили. Има ръст на икономиката от 3,5 процента, всички световни кредитни агенции повишават кредитния рейтинг на България, уверено вървим към чакалнята на еврозоната, откриват се нови работни места и то високотехнологично. И не случайно партньорите на Панаира говорят вече само за развитие в сферата на иновациите и новите технологии", заяви Борисов при откриването.

По време на речта на руския посланик Анатолий Макаров, министър-председателят бе попитан дали се нуждае от превод. На въпроса Борисов възмутено отговори: "Аз си разбирам всичко".

По време на Панаира ще бъдат показани нови изделия и технологии в пет изложби - "Ауто сити Пловдив", Машиностроене", "Стройтех", "Енеко" и "Инфотех". Ще има и Седмица на дигиталните технологии с 13 безплатни конференции, над 200 лектори, експозиции и шоу, кариерна зона и работилница за деца.

Днес в рамките на деловата програма ще се състои форум "Научно-техническо и образователно сътрудничество между Русия и България: глобален алианс", организиран от Министерство на науката и висшето образование на Руската федерация. Ще се състои и конференция "Нови печеливши бизнес модели и иновации в съвременната журналистика".

Преди откриването на Панаира, премиерът посети Голямата базилика и площад "Централен" в Пловдив. Той бе придружаван плътно от Здравко Димитров, областен управител и кандидат за кмет на Пловдив от ГЕРБ, и вицепремиера Томислав Дончев, съобщи "Марица".

"Бизнесът в Пловдив трябва да е доволен, защото тук ще идват много туристи.", предрече оптимистично Бойко Борисов.

Годишната издръжка на Голямата базилика е 300 хил. лева, но се надяваме скоро обектът да започне да се самоиздържа, тъй като тук се очаква да се отбиват много туристи, посочи премиерът. Той разгледа античните мозайки и се здрависа сърдечно с работниците по обекта. През цялото време край него бе Нанси Шилър, изпълнителен директор на фондация "Америка за България".

"Дружбата ни със САЩ не върви само по линия на военните бази и всичко, което свърза отбранителната мощ на държавата. За радост с тях правим и други неща - това е археологията, историята, културата", добави Борисов и благодари на Фондация "Америка за България", която, по думите му, е наляла милиони левове в Базиликата, заедно с държавата и Община Пловдив.

Премиерът отбеляза още, че напразно политическите им опоненти ги упрекват, че са дали милиарди за самолети F-16. Според министър-председателя не напразно днес в града има и много водещи чужди медии, за да покажат на по-голям кръг от зрители и читатели каква история и археология има България.

"Защото Пловдив е един от малкото в света живи градове, легнал върху такава археология и история, която досега е стояла под земята. Сега ще може повече хора да я виждат, а и бизнесът ще е много по-доволен, защото стотици хиляди туристи ще дойдат в страната ни", каза премиерът. 

По пътя от Базиликата към площад "Централен" премиерът на няколко пъти бе спиран от пловдивчани за снимки с децата. Борисов се изненада колко е преобразен площадът.

"Тук вечер е пълно с деца и родители, превърна се в любимо място за срещи на пловдивчани", обясниха на министър-председателя неговите придружители. От своя страна, премиерът заключи, че Пловдив има привилегията да е сред живите градове, легнали върху уникална археология.

"Това не е предизборна обиколка, посещението ми беше планирано", уточни Борисов пред пловдивчани.