Премиерът Бойко Борисов заяви, че не трябва да остава нито едно учебно заведение без дезинфектанти след края на грипната ваканция.

"Едно училище да остане и ще е проблем", заяви по време на заседанието на МС той и каза, че каквато суровина е необходима на производителите, тя може да се деблокира от резерва и изтъкна, че учителите трябва да обясняват на децата как да си мият точно ръцете.

Борисов нареди да се работи 24 часа по тази тема, за да може като свърши грипната ваканция заради вирус Б 1, предпазните мерки да продължат, предаде БТА.

Министърът на образованието Красимир Вълчев съобщи по време на заседанието, че се надява още днес да има среща с производители на дезинфектанти, като допълни, че има вече първи уверения, че те са осигурени. Ще бъде предложено на висшите училища да въведат режим на дезинфекция на ръцете и на подовите повърхности.

В същото време синдикатът "Образование" към КТ "Подкрепа" предложи при създалата се трудна ситуация на повишена епидемиологична обстановка българските образователни институции да използват всички възможности за онлайн обучение на учениците. Училищата в облака, които използват office 365, G-suite, могат да използват приложенията, като виртуални класни стаи, групи, качване на материали от учителите във виртуалния харддиск, виртуална тетрадка (onenote/ office 365). Напълно приложими са и Skype уроци. Могат да се използват и съществуващите електронни учебници, заявиха от учителския синдикат.

От най-голямото българско образователно издателство - "Просвета", пък започват инициативата "Учим онл@йн с учител". Инициативата включва серия от видеоуроци по български език и литература, и по математика за седми клас, които учениците ще могат да следят от домовете си, съобщиха от издателството.