Преместването на метадоновата програма към Държавна психиатрична болница за лечение на наркомании и алкохолизъм в столичната болница "Св. Анна" е временна мярка до намирането на най-подходящото място за програмата. Това се посочва в позиция на Министерството на здравеопазването (МЗ). В района е осигурена жива охрана и 24-часово видеонаблюдение. От днес се затваря входът на болницата откъм бл. 18 на жк. "Младост".

От 7 РУ са уверили МЗ, че ще бъде осигурено и засилено наблюдение на района.

На територията на София-град от години функционират 10 метадонови програми и те не създават напрежение за обществото, се посочва още в позицията на МЗ. Програмата на територията на болницата ще бъде с работно време до 14.00 ч. Дневно през лечебното заведение преминават не повече от двадесет пациенти.

Пациентите, включени в метадоновата програма, са част от нея по собствено желание, се отбелязва в позицията на МЗ и се допълва, че това са български граждани, които, както всички останали, имат право на адекватна медицинска помощ. Пациентите приемат необходимите им количества метадон на място и нищо не налага оставането им в болницата или в квартала.

Данните на МЗ показват, че от създаването на метадоновите програми в България до сега, броят на хероинозависимите е намалял с близо 10 пъти.