Протестиращите край сливенското село Крушаре предупредиха в отворено писмо за опасност от "екологични бомби", заради изхвърлянето на животински отпадъци. Писмото е адресирано до министър-председателя Бойко Борисов, министрите на земеделието и екологията - Десислава Танева и Нено Димов, и до изпълнителния директор на БАБХ Дамян Илиев и е във връзка с разпространението на Африканската чума по свинете (АЧС).

"За нас е изключително тревожен фактът, че се разкрива вече четвърта екологична бомба, в резултат на свободно разхвърлени отпадъци от т.нар. "превантивно"клане на прасета. Пред Вас това се представя като инцидентни, единични случаи, но ние Ви уверяваме, че това е практика, в резултат от заповедта за самостоятелно избиване на тези домашни животни и пълната липса на регламент и контрол над извършването на тази дейност. Това разпространява чумата допълнително в цялата страна, като резултат от некомпетентно управленско решение" се казва в писмото.

"Прикриването на истината не е в интерес на България. Прочетохме екзотични заповеди, регламентиращи лова и събирането на трюфели, но нито една заповед не засяга сечта в горите и ежедневното кръстосване на горите от камиони, разнасящи със същия успех заразата. У нас възникват подозрения, че икономически интереси, свързани с дърводобива са надделели над опасността от чумата, надвиснала над България", изтъкват авторите на декларацията.

В Пазарджишка област повече от 90 процента от домашно отглежаните прасета в стопанства тип "заден двор" са умъртвени доброволно в определения срок до 11 август. Това съобщи заместник- областният управител Йордан Кожухаров след днешното заседание на Областната епизоотична комисия. Той уточни, че в областта няма регистриран случай на АЧС.

От утре, 13 август, започват проверки в 77 населени места, попадащи в карантинната 20-километрова зона, за да се установи дали стопаните изпълняват всички мерки срещу разпространението на заболяването. Според списъците, предоставени от кметовете, 1800 прасета са били отглеждани в тип "заден двор". До 26 август те трябва да бъдат проверени и данните да бъдат изпратени в София, за да могат стопаните да получат по 300 лева за дезинфекция.

По думите на Кожухаров, хората са разбрали и приели, че това е начинът за справяне със ситуацията и спиране на разпространението на заболяването.

Директорът на Регионалната дирекция по горите инж. Ангел Кузманов отбеляза, че се предприемат засилени проверки на преминаващите хора и автомобили през границата на областите Пазарджик и Смолян. Той добави, че в горския фонд се поставят селективни капани за диви прасета. Дирекцията е издала индивидуални разрешения за отстрел на диви прасета в районите на Панагюрище и Велинград. Месото от отстреляните екземпляри е изпратено за анализ.

Междувременно малки и средни стопани поискаха бързо създаване на методика за обезщетение заради умъртвените прасета в частните дворове. Според Димитър Петков, който е земеделски производител от Пазарджик, до земеделските стопани не са наясно как ще получат парите. Както стопаните си убиха животните в рамките на една седмица, защо до момента не могат да кажат: "Започваме по този начин да изплащаме", коментира той.