Няма нужда от паника и страх, но Община Бургас се чувства длъжна да предупреди своите жители и гости, че има потенциална опасност от разпространение на вируса на западнонилската треска тук. Така започна обръщението си към местното население общината, което тя публикува на интернет страницата си.

В момента има недоказано, но съществуващо съмнение за една-единствена жена от нашия град, която проявява голяма част от симптомите на това заболяване. За съжаление, напълно сигурно е, че 3 от откритите 6 мъртви щъркела край село Атия в съседната община Созопол са носители на вируса на западнонилската треска, се казва в съобщението.

В отговор на потенциалната опасност, през следващите дни Община Бургас ще проведе засилени дезинфекционни мероприятия на местата, където се събират много хора, и в биотопите, където се развъждат комари. Именно комарът е преносител на този вирус, който разболява предимно животни и най-вече птици, но е опасен и за хората.

Общината също така предупреди всички болници на своя територия да следят внимателно за евентуални случаи на западнонилска треска, защото тя се диагностицира трудно. 80% от заразените не проявяват никакви симптоми. При останалите 20% признаците на болестта са много подобни на грип - температура, болки в тялото, отпадналост, подуване на лимфните възли. При 1% от заболелите изходът е летален и предизвикан от впоследствие развит енцефалит или менингит. Това са основно възрастни и хора с отслабена имунна система, съвсем малки деца, изтъкват от общината в своето изявление.

Това лято смъртни случаи от западнонилска треска има в Сърбия, Гърция, Румъния, Косово, Италия, напомнят оттам.

Когато излизате сред природата, препоръчително е да си носите и използвате репелент. При най-малки съмнения отидете при личния си лекар и му ги съобщете. Мерките за недопускане на комари у дома са разнообразни - мрежи на прозорците, инсектицидни лампи, спрейове, електрически устройства... Използвайте ги!, апелира Община Бургас.

На снимката: В Бургас пръскат и с делтаплан срещу комари