Това, което правим със Съвета на ректорите и синдикатите, е да подпишем едно споразумение за увеличаване на възнагражденията в системата на висшето образование през следващата година, което предвижда минималната асистентска заплата да стане 1300 лева, 1400 за главен асистент, 1500 за доцент и 1600 за професор. Това коментира пред журналисти във Велико Търново министър Красимир Вълчев днес.

Увеличението за висше образование ще бъде част от допълваща субсидия, а финансирането на висшите училища ще бъде по модела възложител-изпълнител, а не по традиционния модел заплати и численост.

"Увеличава се приемът в педагогическите специалности на университетите, но остава предизвикателство за качеството на образованието", каза още той и уточни, че МОН е публикувало за обществено обсъждане значителна промяна в наредбата за придобиване на педагогическа квалификация, чиято цел е регулиране на педагогическото образование.

"Факт е, че висшите училища под паравана на академичната автономия не са достатъчно реактивни на промените във външната среда", посочи министърът.

Той припомни, че големите промени в системата на висшето образование са се случили през 2020 година с промените в закона и с утвърдения списък на стратегически цели за всички висши училища.

"Основната задача е да бъдат насърчавани младите преподаватели. Завишени са изискванията, с които трябва да се подобри репутацията на висшето образование в България", каза Вълчев и допълни, че системата е пострадала най-вече от масовизацията на приема, увеличението на нерационалното търсене и заради занижените изисквания.

Според министъра този период е приключил и от изпълнението на тези стратегически изисквания ще зависи възнаграждението на ректорите.

Вълчев подчерта, че най-важни са преподавателите и учителите, защото те никога няма да бъдат заменени от изкуствен интелект. "Догодина ще има безпрецедентен ръст на средствата за образование близо с 700 милиона лева", припомни той и каза, че минималните работни заплати имат сигнално значение за младите хора, които избират учителската професия и педагогическото образование.

Във Велико Търново Красимир Вълчев участва във форум, организиран от КТ"Подкрепа" за стреса в учителското съсловие и начините за неговото преодоляване.