Кметът на столичния район “Изгрев” е пуснал на безценица частен общински имот от 149 кв.м. в местността Изток-Изток-втора част.

Обявената цена на имота е 97 000 лв., равняващи се на 49 617.00 евро или по 333.00 евро за 1 кв.м, а фирмата-купувач е “Тинтява Ено” ООД, регистрирана през 2017 г., с управители Евтим Димитров и Валентина Кюн, съобщи kmeta.bg.

Сумата, на която се предлага имотът обаче, е в пъти по-ниска от пазарната. В квартал "Изток", който е един от най-скъпите в София, цената на урегулиран поземлен имот върви между 500 000 и 750 000 евро. От обявите на брокерски агенции се вижда, че УПИ от 244 кв.м в район “Изток” се предлага за 725 000 евро или 2725 евро за квадратен метър.

Докладът на кмета на район “Изгрев” д-р Делян Георгиев, в който той предлага Столична община да прехвърли имота на "Тинтява Ено" ООД, е от 17 март т.г. Предвидено е на въпросното УПИ да се изгради административна сграда с подземни гаражи, което със сигурност ще се превърна в „тапа“ за района . Данъчната оценка на парцела е 10 000 лв. Тя е валидна до 2 август тази година.

“Всички докладни от районните кметове са отложени за дооценка. Работата по тях може да отнеме месеци и не е ясно кога ще бъдат предложени за приемане от СОС. Това може да отнеме месеци, защото докладните не са малко, а една повторна оценка отнема време”, коментира столичният общински съветник от БСП Калоян Паргов. 

Евентуалната сделка е съпътствана и от конфликт на интереси. Екатерина Благоева, която е началник на отдел “Инфраструктура и устройство на територията” в СО, район “Изгрев”, е съпруга на Станислав Бойчев Благоев – съдружник и управител на “Тинтява Ено” ООД. От пролетта на 2020 г. до настоящия момент върху въпросния имот, общинска собственост, е разположен фермерски пазар.

Не е ясно и защо д-р Делян Георгиев не е направил предложение до Столична община УПИ да се използва за разширение на улицата, защото до имота се намира и Автогара “Юг” и е крайно належащо да се подобри инфраструктурата в района с цел облекчаване на изключително тежкия автомобилен трафик.

Миналата година е имало предложения от живущи в квартала, районният кмет да предприеме действия, за да облагороди района. Имотът би могъл да се превърне в парк-градина с пейки за отдих, и озеленяване. По този начин ще се запазят наличните дървета и ще се посадят нови.