Кметът на Бургас Димитър Николов заяви, че е възмутен от случая със санитарката Йорданка Желязкова, която работи в COVID отделение на УМБАЛ, заради което е нежелана и не може да се прибере у дома си в село Равнец, а внуците й са отстранени от училище. Той се закани на директора на училището, който е позволил внуците на санитарката да бъдат отстранени от училище.  Ето какво написа Николов във фейсбук: 

"Гледах репортажа за санитарката Йорданка Желязкова, която работи в COVID отделение на УМБАЛ. Изпитах срам. И гняв.

Още утре, ако Йорданка пожелае, ще бъде настанена в оборотно жилище от общинския фонд.

Обадиха ми се хора от Равнец, които помолиха да не бъдат слагани под общ знаменател и заявиха, че никога не биха си помислили да ограничат прибирането на Йорданка до вкъщи. Както и че това не е мнението на повечето жители на селото . "Ние не сме такива хора", казаха. Вярвам им!

Готов съм да говоря с всеки един човек от Равнец, който заради личните си страхове се е наел да взема решение за друг живот. В случая- този на Йорданка.

Относно отстраняването на внуците на Йорданка от училище. Ако това е факт със заповед на директора и без представен болничен лист или основателна причина, то той трябва да даде своите отговори пред обществото.

Всички имаме притеснения. Но на какво ще научим децата? На емпатия? На благодарност и съпричастност? Или на елиминиране на достойнството на човек заради собствените ни страхове. Отказвам да вярвам в това.

Както и на това, че само във фейсбук и на собствените си тераси с фенера на телефона можем да бъдем съпричастни към лекарите и медицинския персонал. Отказвам да вярвам и в това."

"Жилището е пригодено, готово е, обзаведено, може да се настани веднага още днес. Имаме готовност да предоставим и на други нуждаещи се от медицинския персонал", обяви пред bTV Тина Писарова, директор на отдел "Общински имоти" в община Бургас.

Историята предизвика гняв и състрадателност в социалните мрежи. Случилото се шокира и колегите на Йорданка Желязкова в болницата.

"За съжаление, психиката на хората е такава - всеки мисли предимно за себе си. Значи, когато му се случи нещо, иска някой да мисли за него и да бъде жертвоготовен, нали? А когато той трябва да даде нещо от себе си, няма толерантност!", коментира д-р Анна Инджова, дежурен лекар в шокова зала в УМБАЛ - Бургас.

Съселяните и днес също са преосмислили поведението си. Йорданка Желязкова, която спеше на вън и в хирургичното отделение, заяви, че не е очаквала, че след като работи, ще предизвика подобно негодувание и благодари за протегната ти й ръка. 

.