Нови мерки срещу крадците на парно и нов модел за определяне на "сградната инсталация" в блоковете предвижда наредба за топлоснабдяването, публикувана за обществено обсъждане. Според предлагания регламент решението за това, какъв да бъде точният процент на сградната инсталация, ще се взима от етажната собственост. Той ще може да варира от 20 до 40 на сто.

Сградна инсталация е обща част и разходите за нея са задължение на етажната собственост, затова тя трябва да решава по какъв начин да бъдат разпределяни, пише в мотивите на към предложението.

Енергийни експерти смятат, че сметките ще са по-справедливи, ако при новите сгради се заложи нисък процент "сградна инсталация", а при старите несанирани блокове  - по-висок. Трябва да се отчете обаче и колко хора в сградата са се отказали от парно.

"При много голям процент отказали се, т.е малък брой останали потребители, трябва да се избира максималният процент задължително - 40%, тъй като това значи, че ако се избере малък процент, тези, които са редовните потребители, ще плащат много по-високи сметки, отколкото отказалите се", обясни енергийният експерт Оник Хиновски пред bTV.

Наредбата предлага и мерки срещу кражбите на парно - монтиране на пломби.

Облекчение е предвидено за хората, които трайно не обитават своите имоти, но са длъжни да осигурят достъп до тях за отчет. Това задължение ще отпадне, ако в жилищата са монтирани уреди за дистанционен такъв.

Промените предвиждат още рекламации относно отчета на уредите да могат да се правят до края на август всяка година.