В силистренските села, които са близо до границата с Румъния, стопаните започнаха масово да колят прасетата в частните си дворове по препоръка на ветеринарните власти, каза областният управител Ивелин Статев пред БНР.

В 960 лични стопанства в областта се отглеждат около 1900 животни.

"В Силистренска област няма регистрирани огнища на африканска чума по свинете, но заради близостта с Румъния мерките са строги. С цел да се избегне разпространение на зараза, достъпът до големите свинекомплекси в района е забранен", каза още областният управител.

"По отношение на тези, които търсят гъби, билки и други дейности в близост до тези обекти, да няма достъп и съответно, собствениците пък имат ангажимента да си засилят мерките за охрана и безопасност", допълни Статев.

Днес до края на деня трябва да станат ясни резултатите от взетите проби за африканска чума от прасетата в село Бозвелийско, община Провадия. Селото е в 3-километровата ограничителна зона, въведена около село Тутраканци, където беше установено първото огнище на болестта у нас. Там бяха умъртвени 87 животни.

Част от жителите на Бозвелийско не вярват, че има зараза. Други заявяват, че няма да допуснат, ако се открие болестта, животните им да бъдат умъртвени:

"Нямам прасе, но това всичко е политика, защото е политика да гладува народа и да мизерува. Защо унищожават здравите? Да унищожават само болните. Заразата трябва да се лекува, за да не се разнесе".

"Веднага Бойко Борисов трябва да предприеме мерки да назначи хора съвестни, които познават животновъдството. Предлагам му за министър на земеделието да назначи зооинженер, а не такива послушници."

В момента от с.Тутраканци е забранено изнасянето на живи животни, фуражи и месни продукти, а на входа му има пропускателен пункт и всички автомобили се обеззаразяват със специален разтвор.